A vártnál jobb Novell-eredmények

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. augusztus 26. 09:42
A 2002. július 31-én lezárult harmadik pénzügyi negyedévében 282 millió dollár bevételt termelt és részvényenként 0,03 dolláros nyereséget könyvelhetett el a Novell - jelentette be a cég. Leszámítva a felvásárlással kapcsolatos, folyamatban lévő 3 millió dolláros költségeit, a cég részvényenként 0,04 dolláros nyereséget jelzett 2002-es harmadik pénzügyi negyedévére.
"A Novell bevételeire és nyereségeire jó hatással voltak a vártnál nagyobb európai eladások, illetve az Észak-Amerikában eladott nagyszámú webes alkalmazotti erőforrás-kiosztási (provisioning) megoldások" - nyilatkozta Jack L. Messman, a Novell elnök-vezérigazgatója. "Nagyon elégedettek vagyunk a negyedév szoftverbevételeivel. A NetWare, a GroupWise és az összes új Hálózati Szolgáltatásunk növekedést mutatott az előző negyedévhez képest. Ennek és az IT piac növekedésének figyelembevételével 2003-ra az előző évnél is jobb eredményt várunk."

A 2002-es pénzügyi év első kilenc hónapjában a Novell összesen 834 millió dollár bevételt jelentett. A vagyontárgyak értékcsökkenését, az átszervezési költségeket és az ingatlaneladásokból származó bevételt leszámítva 2002 első kilenc hónapjának nettó nyeresége 30 millió dollár. 2001 első kilenc hónapjában a cég 735 millió dollár bevételt és 178 millió dolláros veszteséget ért el.

A 3. negyedévi teljesítmény áttekintése

A bevétel üzleti szegmensek szerinti megoszlása:

A Novell szoftvertermékszegmenséből 206 millió dollár bevétel származott, az összbevétel 73 százaléka. E szegmensen belül a hálózatfelügyeleti szolgáltatások bevétele 158 millió dollár volt, a hálózati címtárszolgáltatásoké 13 millió, az ügyfélszolgáltatásoké és oktatásé pedig 35 millió. A Novell konzultációs üzletága 74 millió dollárral, vagyis mintegy 26 százalékkal járult hozzá a bevételhez. A tartalomtovábbítási szoftvert gyártó Volera szegmens további 2 millió dollárt hozott.

A bevétel üzleti kategóriák szerinti megoszlása:

A nagy, hálózati telephelyi licencek 170 millió dollárt hoztak, a bevétel 60 százalékát. A dobozban fogalmazott, kisebb hálózatokhoz szánt szoftverlicencek eladásaiból 26 millió dollár, a Novell összbevételének 9 százaléka származott. A konzultációs szolgáltatások, terméktámogatási és oktatási bevétel - leszámítva a telephelyi licencekben foglaltakat - 80 millió dollárra rúgtak, a teljes bevétel 28 százalékára. Az OEM licencdíjak a teljes bevétel két százalékát tették ki.

A bevétel földrajzi terület szerinti megoszlása:

2002 harmadik pénzügyi negyedévében az Egyesült Államokból származó bevétel 143 millió dollár volt. Az EMEA régió 102 millió dollárral járult hozzá a bevételhez, Ázsia és Csendes-Óceánia 20 millióval, Kanada és a többi amerikai ország pedig 16 millióval.

Költségek:

A műveleti költségek 11 millió dollárral csökkentek a második negyedévhez képest, 164 millióra. A második negyedév újjászervezésének és a harmadik negyedév folyamatban lévő kutatásainak és fejlesztéseinek költségeit leszámítva a folyamatos működési költségek 6 millió dollárral nőttek az előző negyedévhez képest, 161 millió dollárra.

Egyéb bevételek, elsősorban a befektetésből, nettó 7 millió dollárt hoztak.

Ami a mérleget illeti, a készpénz és a rövid távú befektetések a negyedév végén 607 millió dollárra rúgtak, szemben a 2001. októberében befejeződött pénzügyi év végének 705 millió dollárjával. A műveletekből származó cash-flow a negyedévben pozitív volt, 36 millió dollár. A vevőkör (goodwill) 116 millió dollárral nőtt az előző negyedévhez képest a SilverStream Software felvásárlásával. A telephelyi licencek előre kifizetett karbantartásából származó késleltetett bevétel 28 millió dollárral, 240 millióra növekedett az előző negyedévhez képest. A kereskedelmi csatornában lévő kintlévőségek nyolc nappal nőttek az előző negyedévhez képest, 66 napnyi forgalomra, részben a megnőtt késleltetett bevételek, részben a negyedév utolsó hónapjában a SilverStream követeléseinek a Novell könyvelésében megjelenése miatt.

A 2002. október 31-én befejeződő negyedik pénzügyi negyedévében a Novell eredményeiben meg fognak jelenni a friss SilverStream-felvásárlással kapcsolatos további bevételek és költségek. A cég arra számít, hogy az összbevétel mintegy 10 millió dollárral fogja meghaladni a harmadik negyedév szintjeit. A SilverStream járulékos költségei miatt a részvényenkénti nyereségek a negyedik negyedévben - leszámítva az extra tételeket - valamelyest kisebb lesz, mint a harmadik negyedévben. Az, hogy a cég képes lesz-e az előző negyedévhez képest növekedést produkálni, függ az új megoldások értékesítésének sikerétől, illetve az IT szolgáltatási üzletág nagyobb teljesítményétől.

Kulcsszavak: Novell +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14