A Bertelsmann eladja internetes könyvüzletágát

MTI Sajtóadatbank, 2002. szeptember 3. 07:07
A legnagyobb német médiakonszern, a Bertelsmann új vezetése úgy döntött, hogy eladja internetes könyvüzletágát. Erről előzetes tárgyalásokat kezdett az amerikai Amazon.com Inc. céggel - írta hétfőn a Wall Street Journal Europe, a céghez közeli forrásokra hivatkozva.
Az eladás magában foglalja a Bertelsmann fő elektronikus kereskedési egységét, a bol.com részleget, amely könyveket és zeneműveket ad el Európában és Ázsiában, és amelynek éves árbevétele 90 millió euró körül van.

A bol.com közvetlen anyavállalata, a Bertelsmann DirectGroup szóvivője azt mondta: a vállalat nem kommentálja az értesülést, de hozzátette: a Bertelsman a fő tevékenységeire akar összpontosítani, még akkor is, ha más üzletágai nyereségesek. A bol.com azonban még csak nem is nyereséges.

A bol.com megvételével az Amazon erősíteni tudná meghatározó piaci szerepét az online könyvpiacon és egyszersmind megszabadulna fő vetélytársától.

A Bertelsmann emellett szeretne megválni az amerikai Barnes and Noble.com Inc. könyvkereskedésben lévő 35 százalékos részesedésétől is, de ez az ügylet független a bol.com eladásától, és kevésbé fontos is annál - mondták bennfentesek. Kérdéses a Bertelsmann zenei részlege, a BeMusic jövője is.

A Bertelsmann számára a gazdaságtalan üzletrészek eladása búcsút jelentene a korábbi elnök, a júliusban lemondott Thomas Middelhoff által szorgalmazott internetstratégiától. Middelhoff integrálni akarta a különálló Bertelsmann könyv-, zenei és magazinrészlegeket, és a bol.com volt e stratégia tartópillére.

Az új elnök, Gunter Thielen világossá tette, hogy a Bertelsmann hagyományos, decentralizált szerkezetének híve. Kérdésessé vált a Bertelsmann tőzsdei kibocsátása is, amit Middelhoff ugyancsak tervezett.

A bol.com. a Bertelsman DirectGroup része, amely a könyvklubokat működteti. A könyvklubok, amelyek magukban foglalják a Book of the Month klubot, a DirectGroup 3,8 milliárd eurós forgalmának megközelítőleg 90 százalékát adják.

A bol.com az Amazon mögött a világ második internetes könyvértékesítője, de csak fele akkora, mint amerikai vetélytársa. Tavaly 30 millió euró vesztesége volt a 90 millió eurós árbevétel után. A bol.com néhány piacon, így Skandináviában és Hollandiában lekörözte az Amazont.

Az 1835-ben - zsoltárok kiadására létrehozott - Bertelsmann-birodalom ma Európa legnagyobb médiavállalata. Ernyője alatt működik - a Bertelsmann Buch AG tulajdonában - az amerikai Random House könyvkiadó. A Bertelsmanné a BMG zeneműkiadó, amely a világ 56 országában 11 leányvállalattal van jelen, hozzá kapcsolódik a Sonopress, a világ legnagyobb CD-rom-előállítója. Ugyancsak a Bertelsmann érdekkörébe tartozik a legnagyobb európai kereskedelmi rádió és tévétársaság, az RTL-csoport 60 százaléka. A Bertelsmann Arvato AG Európa nyomdaiparában a multimédiás alkalmazások területén, a naptárak és más alkalmi kiadványok piacán meghatározó jelentőségű. A Bertelsmannak többségi részesedése van a lapkiadó Grüner + Jahr AG-ben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14