Elítéltek négy brit szoftverkalózt

Tóth Kristóf, 2002. szeptember 8. 06:32
Börtönbüntetésre ítélt a brit bíróság négy szoftverkalózt, akik egy kiterjedt, többek között Microsoft-szoftverek illegális terjesztésével foglalkozó kalózhálózat vezetői voltak. A nyolc hónapig tartó perben mind a négy vezetőt bűnösnek találta a bíróság mintegy 78 millió dollár kárt okozó összeesküvés vádjában.
A brit bíróság egy külön eljárás során fogja megállapítani, hogy a szoftverkalózok mekkora hasznot szereztek az illegális tevékenység folytatásából. A megszerzett vagyont a bíróság a börtönbüntetés mellett elkobozza a kalózoktól.

A PC Software elnevezésű szoftverkalóz-szervezet vezetői a 34 éves Akbal Alibahai londoni, és a 29 éves Nabil Bakir Berkshire-i brit lakosok voltak. Mindketten négy és fél év börtönbüntetést kaptak cselekedetükért. Két társuk, a 32 éves, Berkshire-i Adam Collier, illetve a 35 éves, londoni Chiam Dias négy hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Dias egy Wayfarer nevű, kis számítástechnikai szaküzletet működtetett London keleti részén, és pénzért hamis számlákat készített a kalózcsoport vezetőinek. Collier, aki az Oracle Worldwide Trading, illetve Lothbury cégek igazgatója volt, a hamisított, többnyire Microsoft-szoftverek értékesítésével foglalkozott.

A kiterjedt szoftverkalóz-hálózat a Távol-Kelettől az Egyesült Államokig számos területre szállított hamisított Microsoft-szoftvercsomagokat. A hálózat központjában több angol cég volt, amelyek részt vettek a hamisított szoftverek tárolásában és terjesztésében.

"Ez egy szervezett próbálkozás volt a vállalatok és magánszemélyek becsapására, amelyeknek hamisított szoftvereket próbáltak eladni" - mondta Julia Phillpot, a Microsoft kalózellenes részlegének menedzsere. "Sajnálatos, hogy a felhasználók fontezreket költöttek olyan csomagokra, amelyekről azt hitték, hogy eredeti Microsoft termékek, és később kiderült, hogy illegális szoftvereket használnak."

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55