Internethajó szeptember 25-én

Koncepció és program

Szalay Dániel, 2002. szeptember 10. 13:33
Szeptember 25-én ismét kifut az újpesti öbölből a Médiahajó, melynek az idén is - immáron harmadjára - fontos részét képezi az Internethajó. A rendezvényen a szakma nagyjain kívül ott lesz többek között az informatikai és hírközlési miniszter, valamint az oktatási miniszter is, elmondható, az idei hajó a párbeszéd hajója lesz. Az alábbiakban közöljük az Internethajó részletes programját.
Be kell hozni a hátrányt! avagy ki mit tud tenni az internet elterjedéséért, internetezők számának tömegessé tétele érdekében?

Az Internethajó, melynek idei navigátora a Prím Média elnöke, Vértes János Andor, egyetlen kérdést tűz a zászlajára: ki mit tesz az internet elterjedéséért, az internetezők számának gyors növeléséért. A növekedés üteme más országokban csak akkor kezdett lelassulni, amikor már a népesség 40-50% internetezett, és a telitettséget jelentő 60-70% felé lépegettek, nálunk mintha húsz százalék magasságában lenne a telitettséget jelképező vonal, amihez közeledve az utóbbi két évben lelassult a fejlődés.

10:00 - 10:05

Miért lassult le az internetezők számának növekedése? Pintér Róbert egy ITTK kutatásból emel ki néhány provokatív megállapítást, és az ő ténymegállapító rövid prezentációja után következnek azok az előadások, amelyek arról szólnak, hogy ki mit tud tenni a gyorsítás érdekében...

10:05 - 10:20

•Milyen intézkedéseket, támogatási formákat tervez az IHM? (erről a tárca vezetője, Kovács Kálmán tart előadást.)

10:20 - 10:35

•Megkapja-e az esélyegyenlőséget a következő generáció, mit tesz az informatikai analfabétizmus ellen az Oktatási Minisztérium? (előadó: Magyar Bálint, oktatási miniszter)

10:35 - 11:25

•Hozzá tudnak-e járulni az internetes penetráció növeléséhez az informatikai cégek? (több multinacionális és hazai informatikai cég valamint az IVSZ vezetői kerek-asztal beszélgetés keretében vitatják meg a helyzetet)

11:25 - 11:55

•Milyen irányban kellene változni a szabályozásnak, miképp szolgálhatja a távközlési verseny az új lendületet? (Rogán Antalnak, az Országgyűlés Informatikai Bizottsága elnökének, majd Frischmann Gábornak, a HÍF elnökének előadása)

11:55 - 12:25

•Mit tehetnek a távközlési- és az internetszolgáltatók? (Drajkó László-nak az Axelero vezérigazgatójának, és további szolgáltató cégeknek előadása illetve kerek-asztal beszélgetése)

12:25 - 12:40

•Mit tehetnek a hajó utasai, vagyis a társadalom? (Csepeli György szociológus államtitkár előadása.)

12:40 - 13:00

Fórum: A hajó utasai kérdezhetik az előadókat (A fenti program a hajó három órás konferencia-időtartamának korlátjai miatt még módosulhat, a téma azonban nem: GÁZT KELL ADNI, KÜLÖNBEN MEGÁLL (ÉS LEHET, HOGY EL IS SÜLLYED) AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM HAJÓJA!

Mit kéne tenni? Az Internethajó fórumot indít a hajó konferencia-programjának tárgykörében, örülnénk, ha mindenki tippeket adna az előadóknak, hogy személy szerint ő mit tegyen az internetezők számának növelése érdekében. Ilyen ötletek most is közkézen forognak, ideemelnénk néhányat a szimpatikusak közül:

• az ADSL illetve más szélessávú technikák területi elterjedését kéne támogatni, és azt, hogy bruttó tízezer alá szoruljon a korlátlan internetezés összköltsége;

• mivel a lakosság 80-85%-a nem internetezik, az off line médiumok világában kell fokozni azoknak a műsoroknak, kiadványoknak az elterjesztését, amelyek megmutatják az internet hasznát, örömét, bemutatják a már ma is gazdag internetes tartalmakat.

• réteg-politikával (öregek, diákok, nők, pedagógusok, orvosok, vállalkozók stb) testre-szabottabb támogatási formákat, tartalomfejlesztési projekteket kell indítani.

• stb., stb. - mondja el Ön is a fórumban! Irány a http://forum.prim.hu/index.php?t=682

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50