Rekordméretű mentés a KÜRT-nél

650 gigabájtnyi sérült adatot hoztak helyre

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. szeptember 17. 09:07
Eddigi legnagyobb volumenű adatmentési esetét oldotta meg a KÜRT Rt., amikor egy több mint 1 terabájt (1000 gigabájt) összkapacitású német RAID rendszer adatait állította helyre. Ekkora tárolóeszköz kb. 500 millió A4 -es oldalnyi szöveget képes tárolni. Ha egymásra tennénk a lapokat, a Mount Everest-nél háromszor magasabb papírtornyot kapnánk.
A nemzetközi hírű adatmentési technológiájáról és informatikai biztonsági tevékenységéről ismert KÜRT Computer Rendszerház Rt.-hez Németországból érkezett a - szó szerint - gigantikus RAID rendszer. Az elnevezés olyan nagybiztonságú, hibatűrő, több merevlemezből álló adattárolót takar, amely az adatokat bizonyos fokú redundancia (vagyis ismétlődés) árán úgy tárolja, hogy a rendszerben egy merevlemez meghibásodása még nem okoz adatvesztést, az adatok ugyanúgy hozzáférhetők, mint hibátlan állapotban, legfeljebb valamivel lassabban. Természetesen az emberi tényező ellen ez a megoldás sem garancia. Ha a hiba jelentkezése után nem, vagy helytelenül cselekszünk, akkor azt adataink bánhatják. Ez sajnos igen sokszor megesik, a KÜRT-nél rendszeres látogatók a RAID adattárolók.

Így történt a németországi "beteg" esetében is, amely méretét tekintve rekordot döntött. A rendszer 6 db, egyenként 180 gigabájtos merevlemezből épült fel, így az összkapacitás meghaladta az 1 terabájtot. Hogy fogalmat alkothassunk erről a méretről, ekkora tárolókapacitás lehetővé teszi 5 és fél millió digitális fotó, vagy 500 millió oldal A4 formátumú szöveg elhelyezését. Ha valaki naponta 100 fotót készítene, akkor nagyjából 150 évig tartana, amíg megtöltené a rendelkezésre álló helyet. A mentés egyébként sikeres volt, hiszen a rendszeren tárolt 720 gigabájtnyi adatból körülbelül 650 gigabájtnyit állított helyre a KÜRT adatmentő csapata, amely rekordnak számít a cég életében.

Kulcsszavak: Kürt security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14