Az Intel megnyitotta első európai processzorfejlesztési központját

Tóth Kristóf, 2002. szeptember 23. 07:45
Az Intel a napokban a spanyolországi Barcelonában megnyitotta első európai mikroprocesszor-kutatási és fejlesztési központját. Az Intel Labs Barcelona (ILB) névre keresztelt központ az Universitat Politecnica de Catalunya (UPC) keretein belül fog működni, elnökei között pedig az egyetem három professzora is megtalálható.
Antonio Gonzalez lesz a fejlesztési központ egyik elnöke, aki immár tizenhat éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a mikroarchitektúrák fejlesztésében, a másik két elnök pedig Roger Espasa, illetve Toni Juan lesz, akik az Intel állítása szerint a nagy teljesítményű 64 bites mikroprocesszorok avatott szakértői. Az Universitat Politecnica de Catalunyáról röviden annyit érdemes tudni, hogy közel 30 ezer hallgatóval rendelkezik, ily módon jelenleg Spanyolország legnagyobb, műszaki képzést nyújtó felsőoktatási intézménye.

A világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel első európai mikroprocesszor-fejlesztési központjában a jelenlegi tervek szerint elsősorban olyan újfajta mikroarchitekturális megoldásokkal és fordítóprogramokkal fognak foglalkozni, melyeket az Intel később a különböző vállalati, üzleti és fogyasztói platformok kapcsán kíván felhasználni. Az Intel Labs Barcelona kutatói várhatóan ugyancsak nagy hangsúlyt fektetnek majd arra, hogy olyan új megoldásokat találjanak, melyek segítségével a jelenlegi mikroprocesszorok teljesítménye eggyel magasabb szintre lesz emelhető, még pedig oly módon, hogy ezzel párhuzamosan csökkenjen a processzorok teljesítményfelvétele, illetve hőtermelése.

"A Universitat Politecnica de Catalunya professzorai az elmúlt esztendőkben óriási tapasztalatra tettek szert a mikroprocesszorok architekturális fejlesztését, illetve a chipek teljesítményének növelését, valamint fogyasztásának csökkentését illetően, így nem lehet kétséges, hogy az egyetem munkatársai az Intel elsőrangú fejlesztői gárdájával kiegészülve egy olyan professzionális csapatot alkotnak majd, melynek nem lesz párja" - nyilatkozta a fejlesztési központ megnyitásakor Justin Rattner, az Intel mikroprocesszorok fejlesztésével foglalkozó részlegének az igazgatója. Az Intel munkatársai egyébként nem kívánták elárulni, hogy a chipgyártó mennyi pénzt fektetett be az első európai fejlesztési központjába.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50