Kína - az informatikai hadviselés fejlesztése

MTI Sajtóadatbank, 2002. szeptember 30. 06:17
A hadsereg informatikai hadviselési képességének növelése céljából Kínában sorra adják át a magasan kvalifikált szakemberek ezreit foglalkoztató új tudományos-technológiai kutatóintézeteket. A legújabb ilyen hadi-informatikai intézet pénteken nyílt meg az észak-kínai Csengcsouban.
Az Új Kína hírügynökség öt olyan "tudományos és technológiai fejlesztési munkaállomás" létesítéséről számolt be, ahol az informatikát, a nyelvtudományt, a mérnöki tudást és más szakterületeket egyesítenek új technológiák és technikák kifejlesztésére képes nagy hatalmú kutatóközpontokká.

Csengcsoun kívül a kínai hadiipar hagyományos fellegváraiban, így Pekingben, Hszianban és Nancsingban létesül informatikai hadviselési központ. E "technológiai anyahajókon" a szakemberek korszerű berendezések tízezreit használják laboratóriumok százaiban - írta a kínai hírügynökség.

Kína állítja ki, két és fél millió fővel, a világ legnagyobb létszámú állandó hadseregét, a kínai hadfelszerelés azonban nagyrészt silány és elavult. A kínai katonai vezetők az úgynevezett aszimetrikus hadviselés révén próbálják ledolgozni hátrányukat: számítógépes támadásokkal, elektronikus interferenciával és más informatikai hadviselési technikákkal igyekeznek kihasználni az ellenfél gyenge pontjait. Kínai katonai szakértők az amerikai technológiai fölényben látják a fő akadályt Kína regionális dominanciája előtt.

A világ legnépesebb országa idén 17,6 százalékkal 20 milliárd dollárra emelte a hivatalosan is bevallott katonai kiadásokat, melyek valóságos nagysága azonban külföldi szakértők szerint ennek akár ötszöröse is lehet. A katonai technológiai kutatóközpontok közvetlenül a vezérkari főnökségnek vannak alárendelve, ami jelzi a szektor által élvezett támogatás magas szintjét - állapította meg az AP.

Kulcsszavak: trend security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38