Az NTT DoCoMo sikeres 4G-kísérletet hajtott végre

Kollár Csaba, 2002. október 9. 19:47
Az NTT DoCoMo hivatalosan is megerősítette, hogy sikeresen hajtott végre egy olyan negyedik generációs mobilkommunikációs előírásoknak megfelelő kísérletet, amelyben a letöltési sebesség 100 mbps, a feltöltési pedig 20 mbps volt.
1998 áprilisában kezdte el az NTT DoCoMo a 4G mobilkommunikációval kapcsolatos kísérleteit. A tesztek folyamán a vállalat több belső próbát hajtott végre egy kísérleti rendszeren, amelyekben azt vizsgálta, hogy a bázisállomások és a mobilállomások mennyire képesek a 4G vezeték nélküli elérést biztosítani az előírt sebességek mellett.

A 4G mobilkommunikációs rendszer legfontosabb jellemzője a nagy sebességű adatátvitel; előírás szerint 100 MHz-en. A gyakorlatban a rendszerfejlesztőknek meg kell oldaniuk, hogy a mobileszköz használója akkor is ilyen nagy sebességen tudjon adatokat fogadni, amikor a vételt nehezítik az épületek, a hegyek; az, hogy a felhasználó "árnyékos" helyen van.

A DoCoMo kísérleti 4G mobilkommunikációs rendszere a VSF-et (változtatható lefedési tényező), valamint az OFCDM-et (frekvencia multiplex kódosztás) technológiákat használja melyeket a vállalat fejlesztett ki annak érdekében, hogy csökkentsék a felesleges reflexiókat, egyben lehetővé tegyék a rugalmas és gyors adatáramlást.

Japánban a telekommunikációért felelős minisztérium állásfoglalása szerint a 4G technológiának 2005 és 2010 között kell a szigetországban bevezetésre kerülnie.

Kulcsszavak: NTT DoCoMo +fohir 4G

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55