Szépirodalom a digitális nemzedékről

Bak Árpád, 2002. október 12. 18:28
Október 11-én, pénteken délután a Helikon Könyvesházban Kömlődi Ferenc Holdfogyatkozás c. regényének bemutatójára került sor. A rendezvényen a szerzővel Réz András beszélgetett a digitális kultúra jelenbeli helyzetéről.

Kömlődi Ferenc újmédia-esztéta ezúttal szépirodalmi formába csomagolva adja át az olvasóknak azt, amivel eddig cikkeiben, esszéiben és elméleti műveiben foglalkozott.

A Kávé Kiadó gondozásában megjelent Holdfogyatkozás c. regény annak a fiatal generációnak az életéről ad rajzot, melynek mindennapjait az új technológiák rítusai diktálják. "MTV-n, számítógépes játékokon, William Gibsonon nőttek fel, elektronikus zenére tekertek, szintetikus anyagokat nyomtak. Valahol a messzi Árkádiában. Amikor pont nem ott, akkor online" - jellemzi egy helyen partiról partira sodródó hőseit az író.

A könyvbemutatón Réz András kérdésére a szerző rámutatott, hogy a regény szűkebb világát definiáló "partikultúra", azaz az elektronikus tánczene világa egy olyan tágabb fogalomkör részét képzi, mely nem feltétlenül korábbi kultúrformákhoz, hanem inkább a számítógép megjelenéséhez vezethető vissza. Ennek az ún. techno-cyber kultúrkörnek a zenei leképezése mellett ugyanúgy beszélhetünk mozgóképes és filozófiai megnyilvánulásairól. Kömlődi szerint ez a kultúrközeg jelenleg egy törésvonalhoz érkezett: a mikrochip forradalmához köthető lázas kezdeteken már túljutottunk, a napjainkban kibontakozó finomabb, szervesebb technológiák kulturális vetületei pedig még csak a távolban kövonalazódnak. A szerző szerint könyve egy ilyen átmeneti, zeniten túli korszak csendes várakozásába illeszthető be.

Nem ez az első kitérő, amit a szerző a művészi alkotás felé tett, hisz régebben készült kísérleti filmjei Dániában, Franciaországban és Németországban is bemutatásra kerültek. Réz szerint bajban lesz az utókor Kömlődi írásainak rendszerezésekor, hisz esszéi gyakran szépirodalmi magasságokba emelkednek, míg első regénye a befogadótól beavatottságot, tárgyi felkészültséget igényel. Nyíri András, a Kávé Kiadó vezetője azt hangsúlyozta, hogy Kömlődi Ferenc munkái Magyrországon teljesen újszerűnek számító témákat dolgoznak fel. A Fénykatedrális: Technokukltúra 2001 (Kávé Kiadó, 1999) és a Pánczél Gáborral közösen írt Mennyek kapui: Az elektronikus zene évtizede (Recreation Kft., 2002) című monográfiák hazánkban egyedülálló próbálkozások a digitális kultúra - vagy annak egyes területei - történeti áttekintésére.

Fotók: Soundhead

Kulcsszavak: trend könyv

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55