Internet Hungary - Baja Ferenc: Reform a kormányzati informatikában

Szalay Dániel, 2002. október 16. 20:34
Fejlett informatikai rendszerek nélkül nem lehetséges a Szolgáltató Kormányzat megvalósulása, ezért átfogó reformra van szükség - jelentette ki tegnap Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára az Internet Hungary 2002 konferencián Tihanyban.
Baja, aki egyben az IH2002 védnöke is, hallgatósága előtt emlékeztetett, az állami beruházások a hazai informatikai megrendelések mintegy 35 százalékát teszi ki, ezzel az állam az egyik legnagyobb IT-megrendelő. Az Európai Unióhoz való csatlakozás számos feladatot ró a kormányra, melyek jól átgondolt, összehangolt megvalósítást igényelnek, mert egy-egy tévedés óriási károkat okozhat. A MeH KITKH a 100 millió forintot meghaladó beruházások, illetve az 50 millió forint értéknél nagyobb szolgáltatások esetében egyetértési joggal bír.

A főbb projektekről szólva a politikus kiemelte az elektronikus kormányzást, a kormányzati gerinchálót, az EU-csatlakozásra való felkészülést, az adatvagyon-gazdálkodást, a közérdekű adatok interneten való közzétételét, az e-szignó bevezetését a kormányzati szférában, és egy intranet kialakítását.

Talán az egyik leghangsúlyosabb a kormányzati gerincháló projekt, mivel ez jelentős, több milliárd nagyságrendű költségmegtakarítást eredményezhet, például az által, hogy kialakítják a vidéki hálózatot is. A hálózaton pedig különféle szolgáltatásokat kell beindítani.

A kormányzati portált ügyfélkiszolgálóvá kell alakítani, ennek köszönhetően csökkenhet a különféle hivatalokban dolgozó közalkalmazok leterheltsége és az állampolgárok is kényelmesebben intézhetik majd ügyeiket.

Megemlítette, az EU-csatlakozással kapcsolatosan nem csak szabványokat kell átvennünk, de például csatlakozunk az EU-adatbázisaihoz, különféle elektronikus rendszereihez is, ami szintén magas prioritással szereplő feladat a kormány stratégiájában. További futó projekt a kormányzati levelező rendszer és a Kormányzati Iktató Rendszer, a KIR is. A kormányzati levelező rendszer Baja Ferenc szerint elavult, és biztonsági szempontból is hiányosságai vannak. Az új rendszer előkészítése elkezdődött.

Az adatvagyon-gazdálkodás hosszú és nehéz feladat lesz, de mindenképpen hozzá kell fogni, mert nagyon komoly elmaradása van Magyarországnak ezen a téren. Fel kell mérnünk az adatvagyont, be kell vezetni egy nyilvántartási rendszert, és egységes adatbázis-struktúrát kell kialakítani. Mindez szükséges a közérdekű adatok interneten való közzétételéhez is.

Szó esett az Egységes Köztisztviselői Kártya bevezetéséről is, mely a kormányzati e-szignó alkalmazásakor a köztisztviselő azonosítására szolgálna elsősorban, de a tervek szerint egyéb praktikus funkciókra is használható lenne.

Elektronikus közbeszerzési rendszert kell bevezetni, mert lehetőség teremtődne árlicitek lebonyolítására is, ami órási megtakarítást eredményezhet. Ráadásul átláthatóvá teszi a közbeszerzéseket, ami összhangban van az Üvegzseb Programmal is.

Új hardver-szoftver szabványok, ajánlások bevezetése várható, csökkenteni kívánják a szoftverre fordított licencösszeget, fel kívánják mérni a meglévő szoftvervagyont, s legalizálni kívánják az összes szoftvert. Megemlítette, a szoftverlegalizáció szintjének növelését kormányzati licencszerződéssel kívánják elérni.

Baja Ferenc aláhúzta, a Miniszerelnöki Hivatal Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatala által felállított Szolgáltatási és Technológiai Központba profi, jól felkészült szakemberekre van szükség. Hozzátette, a KITKH központi koordinálást végez, de együttműködik a kormány többi tagjaival és szinte minden jelentős állami hivatallal.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55