A német félvezetőipar kétli a meredek ívű fellendülést jövőre

MTI Sajtóadatbank, 2002. november 8. 08:20
A német félvezetőipar egyre kevésbé hiszi, hogy észrevehető fellendülés lesz jövőre, miután a helyzet az elmúlt hónapokban érezhetően rosszabbodott.
A ZVEI ágazati szövetség a müncheni "electronica" vásár előtt kétségeit hangoztatta, hogy a 12-13 százalékos jövő évi növekedési előrejelzés tartható lesz-e Németországban. Biztos csupán annyi, hogy jövőre ismét forgalomnövekedésre számít az ágazat. Az idei évet a félvezetőipar Németországban várhatóan mintegy 10 százalékos mínusszal zárja, miután tavaly 14 százalékkal, 10,5 milliárd euróra esett vissza a forgalma.

A szövetség az idén 2 százalékos növekedést vár világszerte, jövőre 16 százalékosat. Ennek nagy része az ázsiai forgalom emelkedéséből származik majd. Világszerte a félvezetőipar történetének legsúlyosabb válságát tudhatja maga mögött.

Az ágazat hajtómotorja az autóipar: a légzsákok vagy a navigációs rendszer egyre növekvő félvezetőigénye a mikroelektronika használatát évente 10 százalékkal növeli az autógyártásban. Jelenleg folynak kísérletek az integrált komputer-félvezetőkkel készülő ruházattal, amelyet például kórházakban lehet alkalmazni.

Az "electronica" vásáron több mint háromezer cég mutatja be újdonságait. A kiállítók több mint fele külföldi, többségük tajvani. A szervezők mintegy 75 ezer látogatót várnak a kiállításra.

Kulcsszavak: trend félvezető

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55