Az Európai Közösség legfrissebb állásfoglalása a 3G-ről

Kollár Csaba, 2002. november 13. 21:10
Az Európai Közösség egyértelmű állásfoglalást tett antitröszt témában annak érdekében, hogy az EU-n belül a harmadik generációs mobiltelefon-gyártó vállalatok jobban tudják kiszolgálni a fogyasztói érdekeket, illetve akár egy közös tudásbázisból is tudjanak fejleszteni.
Erre azért van szükség - állítják elemzők - mert ha a szabadalmakhoz az eddiginél nagyobb hozzáférést tesznek lehetővé, az egyértelműen gyorsítja a 3G szolgáltatások elterjedését Európában. A 3G hálózat megosztása esetén a Közösség üdvözli azokat a vállalati kezdeményezéseket, melyek segítenek Európában minél hamarabb bevezetni a 3G mobilszolgáltatásokat, feltéve, hogy ezek a kezdeményezések nem rombolják le a versenyt a piacon. Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy az az elterjedt gyakorlat, miszerint a különböző együttműködések miatt a verseny komoly veszélybe kerül, illetve egy egészségtelen helyzet alakul ki a különböző 3G mobiltechnológiák között.

Szakértők rámutatnak arra is, hogy a Közösség határozott állásfoglalása még nem jelent egyértelmű megoldást a kialakult helyzetre. Ezt támasztja alá az a tény, miszerint a Közösségnek "komolyan figyelembe kell vennie a 3G piac nagy szereplőinek (többek között Ericsson, Nokia, Motorola, Qualcomm) a véleményét. Ezek a cégek ugyanis közel sem biztos, hogy örömmel támogatják a Közösség ilyen irányú elképzeléseit."

Kulcsszavak: EU UMTS szabvány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50