A KPN két év óta először nyereséges

MTI Sajtóadatbank, 2002. november 18. 07:19
Közel két év óta először ért el nyereséget a holland KPN távközlési vállalat a szeptemberrel zárult negyedévben. A konszern pénteken azt is közölte, hogy tőkeemelést hajt végre a mobiltelefon-tevékenységében, 14 milliárd eurónyi tulajdonosi hitelét részvényre váltva a tőzsdén nem jegyzett KPN Mobile leányvállalatában. Ez javítja a mérleget.
Az adósságcsökkentés folytatásaként azt is bejelentették a vállalatnál pénteken, hogy 500 millió euróért eladják telefonkönyv-kiadójukat a brit 3i részvényalap és a Veronis Sulher Stevenson befektetési bank konzorciumának, továbbá visszavásárolják 1,75 milliárd dollárnyi, 2005-ben lejáró kötvényüket.

A KPN rendkívüli tételek nélkül 38 millió euró tiszta nyereséget jelentett a harmadik negyedévről, az egy évvel korábbi 341 millió euró veszteség helyett. Pénzforgalmi többlete (EBITDA) 24,3 százalékkal 1,15 milliárd euróra nőtt 921 millió euróról.

A működési profit 497 millió euró volt, az egy évvel korábbi 38 millió euró helyett, eladásai 3,03 milliárd euróra csökkentek a tavalyi harmadik negyedévi 3,12 milliárd euróról.

A KPN nettó vesztesége 9,3 milliárd euró volt a második negyedévben a tavalyi második negyedévi 499 millió eurós veszteség helyett, főleg az európai mobiltelefon-vagyonának nagy értékcsökkenése miatt. A teljes leírás 9 milliárd euró volt a második negyedben, és főleg a harmadik generációs koncessziókhoz kapcsolódott a megvalósítás késlekedése miatt. Ez az intézkedés egyelőre megtisztította a KPN mérlegét a jövőre nézve, hozzájárulva a harmadik negyedév sikeréhez.

A KPN, az európai távközlés egykor problémás szereplője a harmadik negyedévben jelentősen, 1,1 milliárd euróval 13,9 milliárd euróra csökkentette nettó adósságát. Az adósság, amely miatt a KPN tavaly kis híján tönkrement, 23,3 milliárd eurós csúcsra ért a tavalyi első negyedévben, és még a tavalyi harmadik negyedben is 22,3 milliárd euró volt, a korábbi terjeszkedés és a harmadik generációs (UMTS) mobilengedélyek 2000-es megvásárlása miatt, ami meghaladta a cég tényleges lehetőségeit. Tavaly ősszel a KPN 5 milliárd euróért új részvényeket bocsátott ki, és megkezdte a nem stratégiainak ítélt részesedései eladását, elsősorban Közép-Európában. Már tavaly eladta a Pannon GSM 44,7 százalékát, becslések szerint 715 millió euróért.

A konszern arra számít, hogy a negyedik negyedévben teljesen konszolidálni tudja a Vison Networkst, ami az adósságok további 632 millió eurós csökkentését jelenti. Az év végére 13 milliárd euróra akarják lenyomni az adósságot.

A KPN az év egészére pénzforgalmi többletének 18 százalékos növekedését várja, augusztusban még csak 14 százalékos emelkedést jósolt.

A KPN NV pénteken dél felé 6,37 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, 0,17 euróval, azaz 2,74 százalékkal drágább a csütörtöki zárónál. Pénteken 6,60 eurón nyitott. A befektetők elsősorban az adósságcsökkentést jutalmazták, de a lelkesedést a nap folyamán csökkentette az a közlés, hogy a KPN előreláthatólag idén sem fizet osztalékot.

Kulcsszavak: +céginfo KPN +mérleg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36