A cseh kormány ismét elhalasztotta a Cesky Telecom-privatizációt

MTI Sajtóadatbank, 2002. november 19. 08:08
A cseh kormány hétfőn ismét elhalasztotta a Cesky Telecom 1,82 milliárd dolláros privatizálását. A kormány szóvivője nem indokolta az újabb halasztást, amelytől a cseh távközlési vállalat ismét esett a prágai értéktőzsdén, és a kisrészvényesek felzúdultak.
Eredetileg október végéig kellett volna eladni a vezetékes telefonszolgáltató állami 51 százalékát a Deutsche Bank és a dán TDC telefontársaság konzorciumának. A vevőjelöltek részvényeként 334 koronát ígérnek. A kisrészvényesek szerint a Cesky Telecom-részvény "becsületes" értéke legalább 400 korona lenne, de agyonnyomja az árát a jövője körüli bizonytalanság. Hétfőn a kisrészvényesek követelték, hogy a kormány végérvényesen mondja fel az ügyletet. A kisrészvényesek mellett szól - legalábbis az irányzatot illetően - a Merrill Lynch befektetési bank november eleji elemzése, amely szerint a Cesky Telecom a legjobban jövedelmező távközlési csoport Kelet-Európában, mégis 40 százalékos diszkonttal forog a tőzsdén a Matávhoz vagy a Telekomunikacja Polskához képest, a bizonytalanság miatt. A hétfői, újabb halasztás híre 237,80 koronára küldte a Cesky Telecom részvényét a prágai értéktőzsdén, a bejelentés előtti 242 koronáról.

A tavaly kötött megállapodás értelmében a cseh kormány a Cesky Telecomban lévő 51 százalékos részesedését nem adhatja el a holland KPN és a Swisscom alkotta TelSource 27 százalékos részesedése meghatározott részének egyidejű eladása nélkül. A privatizációs lépésben az eladott részvények egyharmadának erejéig - azaz 17 százalékig - TelSource-részvényt is kellene adni. Továbbá a cseh kormánynak többmillió koronát kell fizetnie a KPN-nek és a Swisscomnak, ha a Cesky Telecom vevői a TelSource-tulajdonos KPN és Swisscom cégeknek alacsonyabb részvényenkénti árat kínálnak, mint az állami tulajdonú részvényekért. Márpedig értesülések szerint a vevő konzorcium a TelSource Cesky Telecom-részvényeiért alacsonyabb árat kínál.

További akadályt állíthat a Cesky Telecom privatizációjának útjába az amerikai AT and T Wireless és a Verizon - amelyeknek az Atlantic West vegyes vállalaton keresztül 49 százalékuk van a Cesky Telecom mobilszolgáltatójában, az Eurotelben -, mivel az ügyletet nekik is jóvá kell hagyniuk. Az Atlantic Westnek vételi opciója van az Eurotel jelenleg Cesky Telecom-tulajdonban lévő 51 százalékára, arra az esetre, ha a Cesky Telecomnak új tulajdonosa lesz. A Cesky Telecomnak szeptember végén 3,69 millió vezetékes ügyfele volt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55