Bonyodalmak a Cesky Telecom privatizációja körül

MTI Sajtóadatbank, 2002. november 28. 09:54
Vladimír Spidla cseh miniszterelnök szerint "szinte biztosra" vehető, hogy a kormány felmondja azt a szerződést, amelynek alapján a Deutsche Bank és a TDC német konzorcium 1,82 milliárd euróért megvette volna a Cesky Telecom távközlési társaságot. A Cesky Telecom eladása lett volna az idei évben a legnagyobb privatizációs ügylet Közép-Európában.
- A cseh kormány nincs olyan helyzetben, s olyan nyomás alatt, hogy kénytelen legyen elfogadni bármiféle ajánlatot - nyilatkozta szerdán Spidla. Úgy véli, hogy jelenleg még minden lehetőség nyitott, tehát bármiféle további eljárás elképzelhető. A Cesky Telecom magánosítását a jelenlegi tulajdonosok közötti nézeteltérések akadályozzák.

A cég privatizációja körüli viták következtében szerdán délelőtt a Cesky Telecom igazgatótanácsa felmentette tisztségéből Premysl Klímát, a cég vezérigazgatóját. Tisztségét ideiglenesen Ondrej Felix, az igazgatótanács elnöke fogja ellátni - közölték nem hivatalos források Prágában.

Bohuslav Sobotka cseh pénzügyminiszter szerdán elismerte, hogy nem sikerült a Cesky Telecom magánosítása, ezért az általa vezetett tárca január 30-ig javaslatot terjeszt a kormány elé a távközlési vállalat helyzetének a rendezésére. Sobotka szerint a kormány a Cesky Telecomot még megbízatási idejének letelte előtt magánosítani kívánja. A Cesky Telecom magánosításával megbízott J. P Morgan amerikai tanácsadó cég bejelentette, hogy bizonyos tisztázatlan kérdések miatt lehetetlen a távközlési cég jelenlegi privatizációját befejezni.

Ezeket a kijelentéseket azonnal cáfolta a holland KPN társaság, amely a Swiscommal együtt a TelSource konzorcium tagja. A tavaly kötött megállapodás értelmében a cseh kormány a Cesky Telecomban lévő 51 százalékos részesedését nem adhatja el a holland KPN és a Swisscom alkotta TelSource 27 százalékos részesedése meghatározott részének egyidejű eladása nélkül. Jelenleg még minden érdekelttel folynak a tárgyalások - nyilatkozta a KPN szóvivője, Bram Qudshoorn. Szerinte ezért lehetetlen azt állítani, hogy a Cesky Telecom privatizációjának a jelenlegi kísérlete már befejeződött volna.

A viták következtében a Cesky Telecom részvényeinek értéke a prágai tőzsdén szerdán mérsékelten ismét emelkedett és 275,01 koronán áll.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55