A Nokia óvatos becslést adott

MTI Sajtóadatbank, 2002. december 4. 07:27
A finn Nokia kedden óvatos előrejelzést adott a jövő évi mobilkészülék- és mobilhálózat-piacra, lenyomva mind a saját, mind a konkurencia részvényeit a tőzsdéken.
Kétnapos amerikai befektetőkonferenciájának végén a világ legnagyobb mobilkészülék-gyártója, a Nokia közölte, hogy jövőre a készülékpiac 10 százalékos vagy legföljebb kissé gyorsabb bővülésére számít, és továbbra is nehéznek tartja a gazdasági környezetet a mobiltelefonos infrastruktúra fejlődése számára. A mobiltelefonos infrastruktúra piaca jövőre közel 10 százalékkal csökkenhet, bár a Nokia által elérhető piacokon csak 5-10 százalékos visszaesésre kell számítani - írták a vállalat elemzői.

A dallasi Nokia-konferencián részt vett befektetők úgy értékelték, hogy a mostani előrejelzés borúlátóbb a korábbiaknál, amelyekben a Nokia évi 10-15 százalékos piacbővülést jósolt a készülékeknek a következő három évben. Emlékeztettek arra is, hogy a svéd Ericsson, az egyik legnagyobb hálózatiberendezés-gyártó, nemrég csak 5-10 százalékos általános visszaesést becsült jövő évre a hálózati piacon általában.

A Nokia kedden megismételte korábbi előrejelzését arra, hogy a gyártók idén 400 millió készüléket értékesíthetnek a világpiacon.

A mobilkészülékek piaca először tavaly szűkült az iparág történetében. Az utóbbi hónapokban a befektetők ismét bízni kezdtek a gyártókban, különösen, hogy a fogyasztók jól fogadták az új, fényképek készítésére és küldésére is alkalmas készülékeket, technológiákat. A Nokia maga hétfőn héthavi csúcsra emelkedett a helsinki értéktőzsdén, miután az amerikai Merrill Lynch befektetési bank felértékelte a részvényét. Noha sok befektető túlzónak tartotta a Nokia korábbi előrejelzéseit, a hétfő-keddi dallasi Nokia-konferenciára készülve a részvény mégis 26 százalékkal drágult a megelőző három héten. A Merrill Lynch 24 eurós célárat adott a Nokia-részvényre hétfőn, és a bank maga 474 millióra becsülte az idén világszerte értékesíthető mobilkészülékek számát, hozzátéve, hogy az elemzői becslések átlaga is 435 millió.

A Nokia keddi közleménye lehűtötte a nagy reményeket, és a finn cég részvénye majdnem 7 százalékkal 18,85 euróra esett Helsinkiben kedden délután. Közben az Ericsson is 6,9 százalékot vesztett, a legnagyobb európai mobiltelefonlapka-gyártó, az STMicroelectronics pedig 4,4 százalékot vesztett.

Kulcsszavak: Nokia +fohir +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14