A mobiltelefon-piac felé közelít az Intel

Tóth Kristóf, 2002. december 11. 21:00
A chipóriás a közelmúltban elhatározta, hogy fejlett chipgyártási megoldásait a mobiltelefonok és PDA kéziszámítógépek központi chipjeinek/chipkészleteinek piacán is kamatoztatja.
Bár az Intel meglehetősen késői belépő a mobiltelefon-chipek Texas Instruments - Qualcomm - Motorola trió által uralt piacára, az elemzők úgy vélik, a társaság fejlett chipgyártási technológiáinak köszönhetően gyorsan meghódítja a területet. Az Intel a Manitoba kódnevű chippel kíván belépni a mobiltelefon-megoldások gyorsan növekvő piacára. A társaság még a szeptemberi Intel Developer Forum konferencián vázolta fel jövőképét, amely szerint a kommunikációs és számítástechnikai eszközök az elkövetkező években egyre közelebb fognak kerülni egymáshoz, míg végül teljesen egybeforrnak.

"A számítástechnikai eszközök egyre fejlettebb kommunikációs képességeket kapnak, a kommunikációs eszközök pedig egyre inkább alkalmasak lesznek a számítástechnikai feladatok ellátására" - mondta Mark Miller, az Intel egyik szóvivője. "Ahogy a színes kijelzős, fejlett játékokkal rendelkező mobiltelefonok elterjednek, a készülékekbe egyre több Flash memóriát, illetve egyre fejlettebb processzort kell majd építeni" - tette hozzá Miller.

Elemzők szerint 2003 végére, de legkésőbb 2004-re általánosan elterjednek azok a mobiltelefonok, amelyek a hagyományos beszélgetési lehetőség mellett számos fejlett, adat-alapú szolgáltatással is rendelkeznek. A fejlett képességekkel rendelkező mobiltelefonok már nem számítanak újdonságnak Japánban, és Európában is szélsebesen törnek előre. Az Egyesült Államok piaca ezen területen kisebb lemaradásban van, de növekedési lehetőségei kiemelkedőek az Intelhez hasonló társaságok számára.

Az XScale PXA210-es és PXA250-es chipeket gyakorlatilag a mobil eszközök piacának tesztelésére szánja az Intel. A StrongARM alapokra építkező modellek a PDA kéziszámítógépek piacát célozzák, és jelenleg 200, illetőleg 400 MHz-es órajelig kaphatók. A közelmúltban bejelentett, és hamarosan piacra kerülő PXA261 és PXA262 modellek azonban már egyértelműen mobiltelefonokhoz készülnek. A két új változat mintadarabjai már elkészültek, tömegtermelésük pedig 2003 elején kezdődik, közölte Miller.

A mobiltelefonokba szánt Intel XScale chipek következő generációját a Manitoba kódnevű megoldások fogják jelenteni. A Manitoba jelentős előnye lesz a jelenlegi mobiltelefon chipekkel szemben, hogy egymagában tartalmazni fogja a processzort, a Flash memóriát, és a jelfeldolgozó DSP egységet, lehetővé téve ezzel a még kisebb, illetve még kisebb fogyasztású, ugyanakkor igen fejlett képességekkel rendelkező mobiltelefonok kifejlesztését.

A Manitoba technikai részleteit a jövő év elején hozza nyilvánosságra az Intel, közölte Miller. A chipre épülő első mobiltelefonok 2003 végén jelenhetnek meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50