Tartalomszolgáltatók az internet szabályozásáról

MTI Sajtóadatbank, 2002. december 13. 08:59
A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) szerint a sajtótörvény hatálya alá kellene vonni az online médiát - hangzott el a szakmai szervezet csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Szó esett arról is: az internet terén Magyarországnál fejlettebb államokban általában a sajtó többi ágára vonatkozó szabályokat alkalmazzák - a szükséges módosítások után - a világhálón megjelenő anyagokra. Az eseményen felszólalók szerint bizonyos változtatásokkal a magyar sajtótörvény is alkalmassá tehető e szolgáltatók kezelésére; azokban az esetekben pedig, amelyekben a jogszabály nem feleltethető meg az internetes médiára, az MTE élne a javaslattétel lehetőségével. Ennek egyik eleme lenne, hogy a kötelespéldány intézményét törvényben előírt archiválással váltanák ki, de az online műfajhoz igazítanák a sajtó-helyreigazítás szabályait is.

Elhangzott az is: az MTE az uniós irányelvekkel, a józan ésszel és a liberális gyakorlattal összhangban, az önszabályozásnak tág teret biztosítva szeretné rendezni a szféra gondjait. Eközben ösztönözni kívánja azt is, hogy mihamarabb teremtődjenek meg a jogi lehetőségek az interneten vagy azzal kapcsolatban felmerülő problémák, viták szakszerű rendezésére.

Alapvetően támogatandónak tekintik a közhasznú, a kulturális tartalmakat, illetve a civil társadalomnak, a hátrányos helyzetűeknek vagy róluk szóló információkat. Az MTE lényegesnek tartja egy olyan internetes tartalomcímkézési és -szűrési rendszer létrehozását, amelynek segítségével biztosítható, hogy a kiskorúak vagy a bizonyos témák iránt érzékeny csoportok biztonságosan kikerülhessenek a világháló használata során bizonyos tartalmakat.

Kulcsszavak: trend +legfontosabb MTE jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14