2003-ban fokozott veszélyt jelenthet a cyberterrorizmus

Tóth Kristóf, 2002. december 14. 10:22
Egy napokban nyilvánosságra hozott jelentés szerint a jövő esztendőben számítani kell olyan nagyméretű, úgynevezett számítógépes terrortámadásokra, melyek akár egy-két napra is képesek lesznek az internet térdre kényszerítésére és a gazdaság veszélyeztetésére.
John Gantz, a jelentést készítő IDC piackutató cég egyik vezető szakértője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az előttünk álló hónapokban fokozottan fennáll a veszélye annak, hogy különböző számítógépes bűnözői csoportosulások nagyszabású DoS (Denial of Service) támadásokat vagy hálózati betöréseket hajtanak végre, sőt az sem elképzelhetetlen, hogy egyesek fizikai támadást indítanak különböző számítógépes rendszerek, hálózatok ellen. Gantz elmondása szerint ennek hátterében komoly szerepet játszik, hogy az Egyesült Államok és Irak között mostanság roppant feszült a hangulat.

Az IDC legfrissebb jelentéséből szerencsére nem csak ilyen jellegű 2003-as előrejelzések olvashatók ki. Így többek közt az is kiderül belőle, hogy az információs technológiai, illetve telekommunikációs piac a jövő esztendőben várhatóan több mint 6 százalékkal fog növekedni, így az ezen piaci szegmensekben lebonyolított forgalom jövőre elérheti akár - nem tévedés - az 1,9 billió dollárt is. Gantz szerint ezen két szegmens tekintetében az Egyesült Államok mostanság egyre jobban teljesít, ez pedig szerencsére bátorítja a világ egyéb régióinak piacait is.

Az IDC szerverpiaci előrejelzései szerint a középkategóriás szerverszámítógépek piacán 2002-ben tapasztalt mintegy 20 százalékos zsugorodást 2003-ban várhatóan jelentős növekedés követi, azonban a legújabb 64 bites technológiák térnyerése a vártnál valószínűleg lassabban megy majd végbe. A nyílt forrású Linux operációs rendszer szerverpiaci jövőjével kapcsolat Gantz nemes egyszerűséggel csak annyit mondott: "a Linux egyszerűen fel fogja falni a Unixot". Végül pedig említésre méltó, hogy az IDC szakértői szerint az internetes üzenetküldő szolgáltatások forgalma 27 százalékkal, az elektronikus levélforgalom pedig várhatóan mintegy 30 százalékkal fog növekedni a jövő esztendőben.

Kulcsszavak: IDC terror trend +legfontosabb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50