Nem lesz jelentős változás Európában 2008 előtt a 3G-ben

Kollár Csaba, 2002. december 17. 19:23
Az Európai Uniós hivatalnokok nyilatkozataira alapozva szakértők úgy gondolják, hogy nem lesz jelentős változás a 3G területén 2008 előtt Európában.
Az EU képviseletében a German Focus magazinnak nyilatkozó Erkki Liikanen elmondta, hogy "az európai mobilszolgáltatóknak sokat kell várniuk, hogy az előzetesen milliárdos nagyságrendű 3G-s befektetéseik megtérüljenek. Ez azt is jelentheti, hogy az elvárthoz képest kevesebbet fordítanak fejlesztésekre, ami ahhoz vezethet, hogy az UMTS tömeges elterjedésére még legalább hét évet várnunk kell."

A hivatalnok szerint jelenleg azok a telefonok népszerűek, melyek a meglévő hálózatok tulajdonságait kihasználva nyújtanak értéknövelt szolgáltatásokat, mint pl. a fényképezés és a fényképküldés mobiltelefonok segítségével.

Független szakértők többször kritizálták már azt a gyakorlatot, amit Európában a kormányok követnek. Egyfelől azt, hogy nagyon magas összegben állapítják meg 3G licence-díjakat, másfelől, hogy az egyes országok kormányai által kiírt díjak között nagyon nagy különbségek vannak.

A felvetésre Liikanen úr kifejezte az EU azon határozott szándékát, hogy harmonizálni szeretnék az UMTS licencekkel kapcsolatos eljárásokat Európa szerte, de ez nehezen megy, mivel "a tagállamok foggal, körömmel harcolnak ellene".

Kulcsszavak: mobilszolg UMTS trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14