Egyszerű patrontöltést, újrafelhasználást akar az EU

Tóth Kristóf, 2002. december 22. 23:08
Az Európai Parlament céljaként tűzte ki, hogy rávegye a nyomtatókat gyártó cégeket az olyan festékpatronok és -kazetták gyártására, amelyek könnyen újrahasznosíthatók, vagy újratölthetők.
Az Európai Unió emellett szeretné, ha a gyártók nem kényszerítenék saját nyomtatópatronjaikat a felhasználókra, hanem lehetővé válna más cégek termékeinek alkalmazása is. Az Európai Parlament a napokban megszavazta a Waste Electrical and Electronic Equipment Directive elnevezésű törvényt, amely előírja a gyártók számára a könnyebben újrahasznosítható és újra felhasználható termékek készítését.

Az irányelv szerint a nyomtatókat gyártó cégek nem alkalmazhatnak olyan technológiát a nyomtatópatronokban, és -kazettákban, amely megakadályozza azok újratöltését. A gyártók az elmúlt években olyan chipekkel látták el a nyomtatópatronokat, amelyek érzékelik a festék kiürülését, és újratöltés után sem engedik a patron használatát. Vannak azonban olyan chipek is, amelyek bizonyos lapszám után üresnek nyilvánítják a patront, vagy egyéb módon érzékelik az utántöltést.

Az új irányelv célja elsősorban az, hogy csökkentse az elektronikai termékekből származó hulladékot. A szabályozás azonban korántsem csak a nyomtatók gyártóira vonatkozik, szigorú előírások szabályozzák gyakorlatilag az összes elektronikai eszköz gyártását.

Az újrahasznosítható, más cégek által is újratölthető festékpatronok várhatóan jelentősen lecsökkentik a nyomtatógyártók bevételeit. A társaságok által bevett szokás ugyanis, hogy az eladások növelése érdekében magukat a nyomtatókat akciós áron árulják, az elmaradt bevételeket pedig a festékpatronok és nyomtatópapírok eladásaival pótolják. Az olcsó, utántöltött festékpatronok és -kazetták elterjedése ezért várhatóan a nyomtatók áremelkedését okozná.

Kulcsszavak: printer EU trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50