Súlyos büntetésekre számíthatnak a játékszoftver-boltok

Tóth Kristóf, 2002. december 29. 21:32
Az Európai Unió komolyan veszi az erőszakkal teli játékszoftverek fiatalkorúaktól való távoltartásának feladatát, és szigorú szabályzást vezet be az új törvények betartása érdekében.
A The Observer brit lap vasárnapi írása szerint a jövőben súlyos pénzbüntetésre, illetve akár letöltendő börtönbüntetésre is számíthatnak azok a kereskedők, akik nem tartják be a játékszoftverek korhatár-megjelölését, és fiataloknak adják el az erőszakkal, brutalitással teli játékprogramokat.

Az Európai Unió 2003 áprilisában olyan törvénycsomagot vezet be, amely egységes korhatár megjelölési rendszert hoz létre a játékszoftverekhez az összes tagállamban. A játékok osztályozása a "3+", "7+", "12+", "16+", és "18+" kategóriák segítségével fog történni, némileg hasonlóképp a televíziós műsorokhoz, áll a The Observer cikkében.

A játékszoftvereket terjesztő szaküzletek súlyos, felső összeghatár nélküli bírságokra, az eladók pedig akár több éves börtönbüntetésre is számíthatnak, amennyiben a korhatár megjelölésen feltüntetettnél fiatalabbaknak adják el a korhatáros játékprogramokat.

"Elengedhetetlen, hogy ez az emberekre egyre nagyobb befolyást gyakorló ipar kellő szociális felelősséget mutasson" - mondta Patrice Chazerand, az Interactive Software Federation of Europe (ISFE) szövetség főtitkára. Az Európai Unió tervei szerint az ISFE fogja felügyelni a játékszoftvereken feltüntetett korhatár megjelölési rendszer működését.

Az Európai Bizottság azt reméli, az új korhatár megjelölési rendszer lehetővé fogja tenni a szülőknek, hogy kiszűrjék azokat a játékprogramokat, amelyek nem valók fiatalkorú gyermekeiknek.

Bár továbbra is vitatott, hogy az erőszakot tartalmazó játékok miként hatnak a gyermekek fejlődésére, egy japán kutatóintézet a közelmúltban kimutatta, hogy az erőszakos játékokkal játszó fiatalok agyában nem fejlődik ki megfelelően az a terület, amely a durva viselkedést korlátozza.

Más kutatások ezzel szemben semmilyen összefüggést nem találtak az erőszakos játékok, és az agresszív viselkedés között.

Kulcsszavak: jog játék

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59