Tévedésből ingyen Treo az Amazontól

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán, 2003. január 12. 18:30
Az online kereskedelemmel foglalkozó Amazon.com megrendelések ezreit volt kénytelen törölni, miután egy technikai baki miatt ingyen lehetett megrendelni a vállalat weboldalán a Handspring Treo 300-as kézikészülékét.
Az Amazonnál normál esetben 200 dollárért megvásárolható modellek beépített Palm-rendszerezővel, színes kijelzővel, és miniatűr billentyűzettel vannak ellátva. A hiba miatt a vásárlók ingyenes kategóriában találták a terméket, így nem csoda, hogy több ezer jelentkező akadt a mobiltelefonként is használható eszközökre. Az Amazon kénytelen volt e-mailben értesíteni ügyfeleit a tévedésről, és törölni a megrendeléseket.

A hiba az Amazonnal együttműködő oldalakról indított vásárlások esetében jelent meg, a közvetlenül a cég weboldaláról indított tranzakciókat nem érintette. Az Amazon Associates programon belül mintegy 900 ezer weboldal közvetíti a vállalat kínálatának egyes részleteit, és ezekről az oldalakról maga a vásárlás is megkezdhető. Az amazon átfésülte rendszereit, és elhárították a hibát, de egyelőre még nem tudják, hogy hány weboldal érintett, és melyek azok. Az eset rávilágít az online kereskedelem egy speciális oldalára, a gyors információáramlás, mely egyébként erősíti ezt a kiskereskedelmi formát, könnyen visszájára fordulhat. A mostani félreárazás tipikusan ilyen eset, az internetnek köszönhetően pillanatok alatt híre megy a tévedéseknek, és vásárlók tömegei csapnak le a nem szándékolt a akcióra.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50