Még több vírus várható 2003-ban

Tóth Kristóf, 2003. január 15. 08:04
A felhasználóknak az idei évben a vírusok tovább bővülő körével kell szembenézniük, és elsősorban az azonnali üzenetküldő rendszereken terjedő féregprogramok lesznek gyakoriak, állítja egy számítógépes biztonsági szakértő.
A világ negyedik legnagyobb anti-vírus cégeként ismert brit Sophos Plc. közleménye szerint az idei évben még több vírusra, illetve féregprogramra kell számítania a felhasználóknak. Bár a vírusok száma növekedni fog, a fertőzések gyakorisága összességében nem fog emelkedni.

"A vírusok íróit jelenleg leginkább a következő szuper Windows féregprogram megírása foglalkoztatja, amely vagy e-mailen, vagy az azonnali üzenetküldő rendszereken fog terjedni, mivel így lehet a leghatékonyabb" - mondta Graham Cluley, a Sophos vezető technikai tanácsadója egy sajtókonferencián. "Várakozásaink szerint egyre több e-mail féreggel, valamint csevegőrendszereken keresztül terjedő vírussal fogunk találkozni 2003-ban."

A legtöbb új vírus a csevegőrendszereket fogja támadni, mint amilyen az ICQ, az MSN Instant Messenger, és a Yahoo megoldása. A Sophos szóvivője szerint azonban egyik megoldást sem lehet kiemelni, mint a legkevésbé biztonságos technológiát. Emellett gyarapodni fog a "hátsó kapukat" nyitó trójai falovak száma is, amelyek lehetővé teszik a megfertőzött rendszer irányításának későbbi átvételét.

Cluley szerint jelenleg mintegy 80 ezer különféle számítógépes vírus létezik. 2002-ben havonta 600 - 700 új vírus jelent meg hasonlóan 2001-hez. 2000-ben viszont mintegy 800 - 900 új vírus bukkant fel havonta. Az idei évben legalább havi 600 - 700 új vírus megjelenésére számít a szakértő, ami nagyjából megegyezik a korábbi gyarapodási ütemmel.

Cluley úgy véli, az antivírus szoftverek igen hatékonyak a vírusok kiszűrésében, a meggondolatlan felhasználók azonban továbbra is gyenge pontot jelentenek. A szakértő meggyőződése, hogy a vírusok a közeljövőben nem lesznek a cyberterrorizmus eszközei, és egyelőre a PDA-k és mobiltelefonok tulajdonosainak sem kell túlzottan tartaniuk a vírusoktól.

Kulcsszavak: trend vírus security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14