A Standard and Poor,s a kelet-európai és magyar mobilhelyzetről

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 15. 08:15
A jórészt spekulatív besorolású szolgáltatókkal telített európai mobiltelefon-piacon Kelet-Európa a fényes pont, mivel itt még van hely az intenzív terjeszkedésre, bár Magyarország és Csehország már kezd áttérni a Nyugat-Európára jellemző lassú, a belső tartalékok vezérelte mobilpiaci növekedésre - áll a Standard and Poor,s nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott térségi elemzésében.
A jelentés szerint Kelet-Európa egyes országaiban a mobiltelefonok elterjedtsége szélsőséges mértékben különbözik: a skála a 7 százalékos ukrajnai aránytól a Csehországban mért 76 százalékig terjed. Csehország mellett csak Magyarország közelíti a nyugat-európai szintet, a tavalyi harmadik negyedév végi 62 százalékos telítettséggel. Oroszországban ugyanakkor 10, Lengyelországban 33, Szlovákiában 50 százalékos volt a lakosságszámhoz mért előfizetői sűrűség. Ez utóbbi országokban és Ukrajnában egyértelmű, hogy a mobiltelefóniának a következő öt évre még jelentős növekedési tartaléka van a piaci telítettségig.

A szolgáltatók Magyarországon is várhatnak még piaci terjeszkedést, bár az elmúlt három év robbanásszerű üteménél lassabbat, Csehországban azonban telítettséghez közelít a piac. Ezekben az országokban a szolgáltatóknak új üzleti stratégiára kell áttérniük, amelynek két sarkalatos pontja van: az előfizetők lemorzsolódásának csökkentése, illetve a magasabb hozzáadottérték-tartalmú szolgáltatási termékek bevezetése - áll a Standard and Poor,s jelentésében.

Az elemzés ennek példájaként kiemeli, hogy a magyarországi Westel kínált a világon elsőként tavaly multimédiás adattovábbítást (MMS), másodikként pedig a Cesky Telekom mobil üzletága vezetett be hasonló szolgáltatást.

A kelet-európai mobilpiacot a jelentés szerint rendkívüli hevességű verseny jellemzi, mivel a fogyasztók erősen árérzékenyek, és ennek folyományaként nem különösebben hűségesek egy-egy szolgáltatóhoz, ami egyes piacokon kiugró mértékű lemorzsolódást okoz, mivel az előfizetők tömegével vándorolnak egyik szolgáltatótól a másikhoz. Ebben a helyzetben a fogyasztók megtartásáért, illetve átcsábításáért folyó harc gyakran növeli a költségeket, ami rontja a kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés és leírások előtt számolt alapszintű vállalati jövedelmezőségi mutatót (EBITDA) - áll a Standard and Poor,s elemzésében. Ezzel együtt is az alacsony telítettségű piacokon dolgozó egyes szolgáltatók kiugró profitrésekkel gazdálkodnak EBITDA-szinten, az ukrán Kyivstar például 60,2 százalékossal.

A besorolással ellátott térségbeli mobiltelefon-szolgáltatók közül egyedül a magyar Pannon GSM-nek van nem spekulatív osztályzata: a Standard and Poor,s tavaly megadta a Pannonnak az elsőrendű befektetői A mínuszt, amellyel a magyar cég 100 százalékos tulajdonosává lett norvég Telenort is nyilvántartja. A többi besorolt cég osztályzata B mínusz és BB között van, két-hat osztattal a közepes befektetői sáv alapfoka, a BBB mínusz alatt.

A Matáv tulajdonában lévő Westelre a hitelminősítő nem tart érvényben külön osztályzatot, a Matávot azonban tavaly áprilisban az addigi elsőrendű A mínuszról BBB pluszra minősítette vissza, miután az adósságcsökkentési tervek megvalósíthatóságával kapcsolatos aggályok miatt ugyanezt tette a magyar vezetékes szolgáltatóból 59,5 százalékot tulajdonló Deutsche Telekommal is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55