Folytatódik az SDR SDRAM árak emelkedése

Tóth Kristóf, 2003. január 15. 21:51
A DRAMeXchange legfrissebb jelentéseiből kiderül, hogy a napjainkban legkelendőbb, 256 Mbit kapacitású SDR (Single Data Rate) SDRAM memóriachipek ára nemrégiben elérte az 5 dolláros lélektani határt, ezzel párhuzamosan pedig a 128 Mbit-es SDR SDRAM chipek ára is 3 dollár fölé emelkedett.
A cég munkatársai felhívják a figyelmet arra, hogy mindez azt jelenti, hogy az SDR SDRAM memóriák árai december vége óta több mint 20 százalékkal emelkedtek, valamint, hogy az SDR, illetve DDR (Double Data Rate) SDRAM-ok árai közötti különbség 30 (256 Mbit), illetve 13 százalékra csökkent.

Az év első napjaiban megjelent jelentésekből már ki lehetett olvasni, hogy a jó öreg SDR SDRAM memóriachipek ára szép lassan az egekbe szökken, azonban akkoriban, vagyis alig két hete még szinte egyetlen szakértő sem hitte volna, hogy a 256 Mbit kapacitású SDR SDRAM chipek ára elérheti az 5 dollárt. A szakértők mindezt azért tartották valószínűtlennek, mert úgy gondolták, hogy a memóriagyártók nem hagyják eltűnni az SDR és a DDR memóriák közötti árkülönbséget, hiszen ebben az esetben a vásárlók számára semmi értelme sem lenne SDR memóriákat vásárolni. Most már tudjuk, hogy ezen szakértői vélemények nem állták ki az idők próbáját, és az SDR SDRAM-ok ára mégis csak elérte az 5 dolláros határt.

A tajvani székhelyű DRAMeXchange jelentése szerint miközben a jó öreg SDR SDRAM chipek ára folyamatosan emelkedik, addig a DDR SDRAM memóriachipek ára továbbra is csökkenőben van. Utóbbi memóriachipek ára az elmúlt napokban-hetekben mintegy 3-7 százalékkal mérséklődött, ami azt jelenti, hogy jelen pillanatban egy 256 Mbit kapacitású DDR SDRAM chipért 6,25-6,50 dollárt, egy 128 Mbit-es DDR SDRAM memóriachipért pedig átlagosan 2,90-3,38 dollárt kell fizetni. Szakértők szerint a DDR memóriachipek ára ennél is jelentősebb mértékben csökkenhetett volna, amennyiben például a ProMOS Technologies a közelmúltban nem állt volna le a DRAM memóriák Infineon Technologies-hez történő szállításával, ami egyértelműen negatív hatást gyakorolt a DDR memóriák piacára. Ide kapcsolódó hír egyébként, hogy a Samsung Electronics bejelentette, 2003-ban mintegy 50 százalékkal kívánja növelni DRAM gyártókapacitását. Egyes források tudni vélik, hogy némely memóriagyártó még a Samsungnál is nagyobb mértékű gyártókapacitás bővítést tervez az idei évben.

Kulcsszavak: trend memória

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50