Adatvédelmi szempontból Magyarország EU-tag

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2003. január 24. 12:38
A Noreg, az Anders és a Sun közös szervezésében tegnap a Gundel étteremben lezajlott az Adatbiztonság - Technológia és jog című rendezvény. Az előadás-sorozat állandó vendége, Majtényi László ez alkalommal az adatvédelmi jog Magyarországon és az Európai Unióban címmel tartott előadást. Az előadáson Majtényi így fogalmazott: "adatvédelmi szempontból Magyarországot már európai uniós tagnak tekinthetjük".
Majtényi előadásában többek között szóba kerültek a nemzetközi adatvédelmi források, az adatvédelmi alapelvek, beszélt az adatkezelés jogszerűségéről, adatkezelés nyilvántartásról, illetve az új adatvédelmi törvényről.

Kőrös Zsolt a Noreg Kft. ügyvezető igazgatója "Az adatvédelem informatikai háttere" címmel tartott előadásában felvázolta az információvédelem aktuális kérdéseit és technikai megoldási lehetőségeit.

A rendezvényen szó esett még az elektronikus információszabadság lehetőségeiről. A téma előadója kiemelte, hogy az adatvédelmi biztos beszámolóiból évről évre az derül ki, hogy jóval kevesebben fordulnak hozzá a közérdekű adatok nyilvánosságát illető panaszokkal, mint adatvédelmi ügyekkel. (A 2001-es beszámolóban szereplő adatok szerint a megoszlás: 79,9% adatvédelem, 6,7% információszabadság, a fennmaradó rész egyéb.) Tehát az egyik legfőbb probléma, hogy az információszabadság kevéssé "él", mint az adatvédelem.

A rendezvényen elhangoztak még előadások a nyilvános kulcsú infrastruktúra és az elektronikus aláírás jogi hátterének témájában.

Kulcsszavak: adatvédelem Noreg EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50