Tovább csökkenő DRAM árak

Tóth Kristóf, 2003. január 26. 09:50
Egy az iSuppli Corporation nevezetű piackutató cég által készített jelentésből kiderül, hogy az elmúlt héten további jelentős mértékben csökkent a különböző DRAM memóriák ára.
A jelentés szerint a 128 Mbit, illetve 256 Mbit kapacitású PC133-as SDR (Single Data Rate) SDRAM memóriachipek ára az amerikai piacon átlagosan mintegy 5 százalékot mérséklődött, ezzel párhuzamosan pedig a hasonló kapacitású PC266-os DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriachipek ára nem kevesebb mint 12 százalékkal csökkent.

A jelentésből ezenkívül többek közt arra is fény derül, hogy a számítógépes piacnak még mindig nem sikerült teljesen kilábalnia a nehézségeiből, ami elsősorban az eladási mutatók vártnál alacsonyabb szinten maradásában nyilvánul meg. Az iSuppli Corporation szakértői egyébként korábban azt jósolták, hogy a 2003-as esztendő a számítógépes iparban mindenképpen jobban alakul majd mint a 2002. év, ugyanis míg tavaly a piac csak 3,9 százalékkal növekedett, addig a cég előrejelzései szerint idén várhatóan már 13,8 százalékkal fog növekedni. Szakértők szerint a PC-s eladások idén már csak azért is jobbnak ígérkeznek a tavalyinál, mert a vállalkozások idén várhatóan nagy számban megkezdik az 1999-ben az Y2K probléma miatt vásárolt és azóta elöregedett rendszereik lecserélését.

A DRAM memóriachipek ára immár november második fele óta folyamatosan csökken, még pedig oly módon, hogy az SDR és a DDR SDRAM memóriachipek közötti árkülönbség mára lényegében már teljesen eltűnt, vagyis a felhasználókat egy-egy új rendszer vásárlása esetén lényegében semmi nem ösztönzi arra, hogy SDR SDRAM memóriás PC-ket vegyenek, hiszen hasonló áron már nagyobb memória sávszélességgel, tehát jobb összteljesítménnyel kecsegtető DDR SDRAM memóriás PC-k is kaphatók. Az igazsághoz tartozik, hogy egyelőre csak az alacsonyabb sebességű (PC2100) DDR memóriák kaphatók nagyon olcsón, hiszen a nevesebb gyártók magasabb frekvencián (PC2700, PC3200) működő memóriái továbbra sem tartoznak a filléres termékek közé. A DDR memóriák népszerűségét a közeljövőben egyébként várhatóan tovább növelik majd a kétcsatornás DDR memóriakontrollerrel felvértezett chipsetek, illetve az ezen chipsetekre épülő új alaplapok.

Kulcsszavak: trend memória

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50