A londoni értéktőzsde pénzügyi szoftvercéget vásárolt

MTI Sajtóadatbank, 2003. január 29. 08:54
A londoni értéktőzsde, a London Stock Exchange (LSE) bejelentette, hogy megvásárolta a Proquote pénzügyi számítógépes programokat gyártó társaságot, mert így olcsóbban láthatja el adatokkal és kereskedési eszközökkel a piac szereplőit a három évtizede legrosszabb részvénypiaci lejtmenet közepette.
Európa legnagyobb tőzsdéje 22 millió fontot fizet a Proquote Ltd. megszerzéséért.

Az LSE adatai jelenleg olyan információszolgáltatókon keresztül jutnak el a felhasználókhoz, mint a Reuters és a Bloomberg. Valós idejű adatai a második negyedévben még 100 ezer terminálon jelentek meg, a harmadikban azonban már csak 98 ezren. A forgalmazók és a befektetési bankok leépítései hatással vannak erre az üzletágra is.

Az LSE információs igazgatója, David Lester szerint a Proquote sokkal olcsóbb lehet, mint versenytársai, mert az interneten érhető el, így nem igényel telepített szervereket. Ára akár havi 105 font is lehet.

A 2000-ben egy manchesteri értékforgalmazó, Daron Lee által alapított Proquote jelenleg több mint 900 képernyőn érhető el, profi előfizetőinek száma is több mint 70, és köztük jelentős forgalmazó cégek is vannak, mint például a Gerrard Ltd.

A szolgáltatás valós idejű tőzsdei adatokat, az LSE elektronikus kereskedési rendszerében (SETS) szereplő összes részvény ajánlatait kínálja, valamint az AFX News és a Regulatory News Service valós idejű hírszolgáltatását tartalmazza. A december 31-ét megelőző hét hónap alatt 600 ezer font bevételt termelt.

Hasonló szolgáltatása már van a nagy vetélytársaknak, a Nasdaqnak, Deutsche Börsének, a Euronextnek is.

Lester szerint az LSE célja, hogy két-három éven belül adatfelhasználóinak mintegy ötödét terelje a Proquote előfizetői közé. Partnerként a magán forgalmazókat és a kisebb alapkezelőket, befektetési bankokat kívánják megnyerni.

Három hónapon belül a Proquote-ügylet immár az LSE bevételeinek 42 százalékát biztosító informatikai ágazat harmadik kísérlete a bevételi források növelésére. Novemberben adattárat hoztak létre, amely történeti ár- és cégadatokat szolgáltat; nem sokkal később új számlálási módszert jelentettek be, amitől a sikertelen ügyletek számának csökkenését várják.

Az LSE részvényének árfolyama tavaly meghaladta a brit pénzügyi szektor teljesítményét, 42 százalékkal nőtt; kedden 1,4 százalékkal drágult, 3,35 fontra.

Kulcsszavak: tőzsde LSE +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50