A Microsoft lecsap a belső szoftverkereskedőkre

Tóth Kristóf, 2003. február 7. 11:56
A szoftveróriás Microsoft a társaság szerdai bejelentése szerint büntetést szabott ki azon alkalmazottjaira, akik a társaság szabályzatát megsértve tovább értékesítették a cégtől kedvezményes áron megszerzett szoftvereket.
A redmondi (Washington) központú szoftvercég lehetővé teszi alkalmazottjainak, hogy jelentős kedvezménnyel vásároljanak a társaság saját szoftvereiből a cég székhelyén lévő készletből. A Microsoft szabályzata azonban tiltja ezen szoftverek tovább értékesítését, márpedig az alkalmazottak egy jelentős, nyilvánosságra azonban nem hozott része éppen ezt tette.

"Egyes alkalmazottak több esetben is megsértették a társaság szabályzatát, ezért megtettük a szükséges lépéseket" - mondta Stacy Drake, a Microsoft egyik szóvivőnője. Drake sem azt nem kívánta közölni, milyen büntetést kaptak az érintettek, sem azt nem árulta el, hány alkalmazottról van szó.

A Microsoft a közelmúltban külső nyomozókat bízott meg azzal, hogy ellenőrizzék a társaság szabályzatának betartását a vállalaton belül. A lépés előzménye az volt, hogy Daniel Feussner, a szoftveróriás egykori menedzsere belső használatra szánt szoftvereket értékesített illegálisan. Feussnert a Microsoft tavaly decemberben elbocsátotta, az amerikai rendőrség ezt követően pedig letartóztatta.

Mint Drake szóvivőnő elmondta, Feussner nagy mennyiségben vásárolt a drasztikusan lecsökkentett árú szoftverekből, majd külső cégek felé értékesítette azokat jelentős haszonnal. A mostani vizsgálat olyan alkalmazottak ellen indult, akik a társaság készletéből vásárolt kisebb mennyiségű szoftvert adták tovább, megsértve a cég szabályzatát.

Az amerikai ügyészek szerint Feussner mintegy 9 millió dollár haszonra tett szert a Microsoft szoftverek illegális értékesítéséből. Az exvezető jelenleg szabadlábon várja a tárgyalást, és egyelőre az illegálisan szerzett pénzen vásárolt Ferrari F335-ösét, Jaguar XJ6-osát, Hummer H1-ét, Mercedes 500SEL-jét, Harley-Davidsonját és jachtját is használhatja.

Kulcsszavak: +legfontosabb jog Microsoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50