Kritikus biztonsági hiba a Windows ME-ben

Tóth Kristóf, 2003. február 27. 20:41
A szoftveróriás Microsoft egy olyan biztonsági rést fedett fel a Windows Millennium Editionben (Me), amely védtelenné teheti az operációs rendszert futtató számítógépeket a külső támadókkal szemben.
A társaság weboldalán megjelent közlemény szerint a már jólismert puffertúlcsordulás (buffer overflow) problémára alapuló biztonsági rés lehetővé teszi az esetleges támadók számára, hogy bármilyen kódot lefuttassanak a Windows Me-felhasználó számítógépén, így gyakorlatilag bármit megtehessenek a rendszerrel, amit a felhasználó is megtehetne.

A hibát kiküszöbölő javítófolt már elérhető a Microsoft weboldaláról.

A szoftveróriás valamivel több mint egy éve indította el Megbízható számítástechnika (Thrustworthy Computing) elnevezésű programját, amelynek célja, hogy a társaság szoftvereit a lehető legbiztonságosabbá, illetve megbízhatóbbá tegye. A Microsoft számára is nyilvánvaló azonban, hogy a program sikeréig még rengeteg munkára van szükség.

A puffertúlcsordulási hiba a Windows Me Help and Support Center (súgó és támogatás) rendszerében található, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók a hcp:// előtaggal nyissanak meg webes linkeket a http:// helyett. A hcp:// előtaggal megnyitott, rosszindulatú weboldalak ezután puffertúlcsordulást okozhatnak, és a rendszer összeomlását idézhetik elő, illetve tetszőleges kód futtatására is lehetőség nyílik.

A hamis linkek a Microsoft szerint e-mailben is érkezhetnek, vagy akár egy weboldalon is lehetnek. E-mailbe foglalva az is előfordulhat, hogy a rendszer automatikusan megnyitja a rosszindulatú linket. Ezen utóbbi probléma veszélye az Outlook Express, Outlook 2002, illetve biztonsági javítással ellátott Outlook 98 és 2000 e-mail kliensek esetében azonban nem áll fenn.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38