Kihasználják a háborút a vírusok készítői

Tóth Kristóf, 2003. március 20. 19:52
A vírusok és féregprogramok készítői kihasználják az iraki konfliktust, és a háborúhoz kapcsolódó híreknek, képeknek álcázva adnak ki új vírusokat.
Az elmúlt napokban olyan, vírusfertőzött e-mailek bukkantak fel a Világhálón, amelyek a háborúhoz kapcsolódó fontos híreket, titkos képeket, valamint George W. Bush amerikai elnökkel összefüggő anyagokat ígérnek a gyanútlan felhasználónak. Az elektronikus levelek valójában azonban egy új, Ganda elnevezésű féregprogramot tartalmaznak.

A Ganda, amely egyes szakértők szerint Svédországból származik, többféle háborúval kapcsolatos témájú, illetve szövegű e-maillel is terjed az interneten. "Hangsúlyozzuk, hogy a Ganda egyelőre alacsony veszélyességi osztályba sorolható" - mondta Jack Clark, a McAfee antivírus megoldásainak termékmenedzsere. "Az új vírus megjelenése ugyanakkor figyelmeztető jel, amely arra utal, hogy a vírusok írói igyekeznek kihasználni a helyzetet."

A Ganda "receptje" meglehetősen szokványos: az elmúlt 1-2 évben számos olyan e-mail vírus jelent meg, amely valamilyen, sokak érdeklődését felkeltő tartalmat ígért, a csatolt fájlban azonban csak a vírus rejtőzik a megnyitásra várva. "A vírusok készítői minden olyan eseményt kihasználnak, amely hatással van a felhasználókra, nem számít, hogy az valójában milyen ízléstelen. Céljuk a figyelem magukra irányítása, amelyért minden lehetséges eszközt felhasználnak" - mondta Clark.

"Nem ez lesz az utolsó ilyen számítógépes vírus. A vírusok készítői kihasználják az emberek háború iránti kíváncsiságát. Az egyikük egyszer kitalált egy hatékony módszert a vírus terjedésének biztosítására, és azóta rengetegen alkalmazzák a trükköt."

A Ganda aktíválódása után kiolvassa az Outlook címjegyzékét, és továbbküldi magát az abban található címekre. A vírus ismeri a népszerűbb antivírus-alkalmazásokat, és amennyiben futnak a fertőzött rendszeren, leállítja azokat.

Kulcsszavak: terror vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55