Egyre több európai végez természettudományi, műszaki szakon

Szalay Dániel, 2003. március 22. 21:32
2002-ben több európai egyetemista, főiskolás végzett természettudományi vagy technológiai szakon, mint az Egyesült Államokban vagy Japánban - áll az Európai Unió közelmúltban publikált kutatásában, ami az EU weboldaláról is elérhető.
A természettudományi, illetve a technológiai szektorban az EU jelentése szerint 2,14 millió ember szerzett diplomát 2002-ben Európában. Ez azt jelenti, hogy a frissdiplomás felsőfokú végzettségűek 25 százaléka vizsgázott műszaki, technológiai diszciplínából.

Ezzel szemben ugyanebben az esztendőben az Egyesült Államokban 2,07 millióan, míg Japánban 1,1 millióan végeztek műszaki szakon.

A legtöbb diplomást egyébként Németország, Franciaország és Nagy-Britannia felsőfokú intézményei adták. Az európai országok továbbra is vonzóak az ázsiaiak számára. Ezzel szemben az európai oktatási intézmények kevésbé népszerűek az amerikai diákok körében. Ez alól kivétel Írország, ahová az Egyesült Államokból és Kanadából a legtöbb hallgató érkezik. Németországba is sok hallgató érkezik, egyre több osztrák, olasz, angol, görög és spanyol próbál bejutni valamilyen német felsőoktatási intézmény szakára.

Érdekesség, hogy Európában a szakma és a felsőoktatási intézmények között jóval erősebb az együttműködés, mint az USA-ban vagy Japánban. Az európai vállalatok anyagilag is nagyobb arányban, az amerikaiakhoz képest háromszor nagyobb százalékban támogatnak kutatásokat.

Az EU weboldalán is elérhető tanulmány (http://europa.eu.int/comm/research/press/2003/pdf/indicators2003/reist_2003.pdf) megállapítása szerint az "agyelszívás" mint trend, továbbra is kimutatható. A fiatalok főleg az Egyesült Államokat tartják vonzónak, miután kikerülnek valamelyik műszaki főiskoláról vagy egyetemről.

Kulcsszavak: felsőoktatás EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38