Túl a százmilliomodik eladott másolásvédett audio CD-n

Tóth Kristóf, 2003. április 3. 20:43
A speciális másolásvédelmi technológiákkal ellátott zenei CD-k az Egyesült Államokban egyelőre elenyésző számban vannak jelen a piacon, azonban a világ más régióiban egyre magasabb ezen lemezek aránya, és az előrejelzések azt mutatják, hogy rövid időn belül Amerikában is elárasztják majd a piacot.
A különböző másolásvédelmi megoldások fejlesztésével foglalkozó, a Szilícium-völgyben működő cég, a Macrovision épp a napokban jelentette be, hogy a cég technológiáival védett eladott audio CD-k száma már meghaladta a 100 milliót. A Macrovision munkatársai elmondták, hogy az emúlt fél esztendőben havonta mintegy 10 millió másolásvédett zenei CD került forgalomba világszerte, és ezen nagy mennyiség jelentős része az európai és japán piacon talált gazdára.

"Európában és Japánban az emberek kezdenek hozzászokni a gondolathoz, hogy a zenei felvételeket tartalmazó CD-k olyan védelmi technológiákkal vannak ellátva, melyek meggátolják a CD-k illegális módon történő lemásolását. Az Egyesült Államokban azonban egyelőre még nem ilyen jó a helyzet, itt ugyanis a vásárlók általában sokkal hangosabban fejezik ki nemtetszésüket az üggyel kapcsolatban" - hasonlította össze egymással a különböző piacokat Bill Krepick, a Macrovision elnök-vezérigazgatója.

Az előadók és a hanglemezipari cégek számára dollármilliárdos károkat okozó kalózpiac visszaszorítását elősegítő zenei CD másolásvédelmi technológiák először nagyjából két éve tűntek fel a színen, és kiforratlanságuk miatt a kezdetekben nem kevés galibát okoztak. Az első generációs másolásvédelmi megoldásokkal felvértezett audio CD-k ugyanis nagyon sok PC-s CD-ROM meghajtóban lejátszhatatlanok voltak, sőt ezen első lemezek némelyike még a személyi számítógépek lefagyasztására is képes volt, mondanom sem kell, hogy a vásárlók óriási felháborodására. A különböző technológiák azóta sokat fejlődtek, azonban némelyik ilyen megoldás a mai napig könnyű szerrel kijátszható, tehát a kiadók öröme korántsem lehet felhőtlen. A kiadók egyébként mindeddig nagyon óvatosan bántak az amerikai piaccal, azonban nemrégiben ígéretet tettek arra, hogy az Egyesült Államokban még az idén nagy számban megjelentetik majd a különböző másolásvédett zenei CD-iket.

Kulcsszavak: CD audio

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36