Az Intel is belépett a "szélessávú drótnélküli csoportba"

Tóth Kristóf, 2003. április 9. 20:49
Több gyártó, köztük a chipóriás Intel és a Fujitsu csatlakozott kedden ahhoz a csoporthoz, amelynek célja a szélessávú, nagy hatótávolságú drótnélküli internet-hozzáférések széles körű elterjesztése.
A nonprofit WiMAX (World Interoperability for Microwave Access) szervezet célja, hogy lecsökkentse a szélessávú drótnélküli internetszolgáltatások kiépítési idejét és költségét. A szervezetet a finn telekommunikációs óriás Nokia, az Ensemble Communications és az OFDM Forum indította két évvel ezelőtt, de azóta már számos társaság csatlakozott hozzá. A legutóbbi belépők között olyan óriáscégek is megtalálhatók, mint az Intel Corp. és a Fujitsu Microelectronics America.

"Ez a rendszer össze fogja kapcsolni a helyi, elszigetelt hálózatokat, hogy azokon keresztül nagysebességű drótnélküli internetelérést lehessen biztosítani" - mondta Andrew Kreig, a Wireless Communications Association elnöke. "Az Intel szerepvállalása a projektben igen komoly eredmény" - tette hozzá a vezető.

A WiMAX tesztelni, és hitelesíteni fogja azokat az eszközöket és hálózati rendszereket, amelyek a 802.16 technológiai szabványon keresztül kommunikálnak egymással. A 802.16 technológia a jövőben lehetővé fogja tenni, hogy a hagyományos 802.11 drótnélküli hozzáféréssel rendelkező PC-k nagyobb távolságokra is felkapcsolódhassanak az internet elérésének céljából.

"Ez egy olyan megoldás, amely biztosítja a hálózatra való fellépést nagyobb távolságokból" - mondta Sean Maloney, az Intel alelnöke. "Mindez egy újabb lépés az olcsó, nagy sebességű internetelérést biztosító, széles körben elérhető drótnélküli eszközök megjelenése felé."

A WiMAX szerint a 802.16 technológia mintegy 50 km-es hatótávolságig fogja biztosítani a drótnélküli elérést, méghozzá a bázisállomásra való rálátás igénye nélkül. A rendszer mintegy 70 mbps adatátviteli sebességet oszthat meg a felhasználók között, és többek között a kábel- és DSL összeköttetések drótnélküli kibővítésére is módot ad.

A 802.16 elsősorban olyan területeken lehet majd rendkívül hasznos, ahol az optikai, DSL és televíziókábeles interneteléréseket nem célszerű kiépíteni.

A WiMAX együttműködik az European Telecommunications Standards Institute szervezettel egy európai változat kifejlesztése érdekében. Az első 802.16-alapú eszközök 2004 második felében jelenhetnek meg, a széles körű elterjedés pedig 2005-re várható.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50