Üzembe helyezte UMTS rendszerét a Mobilkom Austria

MTI Sajtóadatbank, 2003. április 16. 07:09
Kedden üzembe helyezte nyilvános előfizetői UMTS rendszerét a Mobilkom Austria. Az első UMTS rendszerű készülékek azonban csak egy későbbi időpontban kerülnek a piacra.
Az új előfizetők számára a Siemens gyártmányú készülék 799 euróba kerül majd. A meglévő előfizetőknek 839 eurót kell fizetniük ugyanazért a készülékért plusz fel kell áldozniuk még hatezer ötszáz "mobilpontot" is törzskártyájukról. A Mobilkom nem szab meg új tarifát az UMTS rendszerre hanem az eddig érvényes A1 hálózati tarifákat viszi tovább.

Az új mobilkommunikációs technológia jelentős mértékben megnövelt adatátviteli sebességet kínál az előfizetők számára. A 384 kilobit/s sebesség mintegy tízszerese a jelenleg leggyorsabb GPRS rendszerének. A lehetőség egyebek között a videó műsorszórás elterjesztésének kedvez majd. A Mobilkom ezidáig 95 tartalomszolgáltatóval és szoftverfejlesztő céggel kötött együttműködési megállapodást. Az ORF például naponta két alkalommal sugároz friss híreket a rendszeren. Későbbiekben az nTV és a CNN televíziós híradásai is elérhetőek lesznek a mobiltelefon készüléken. A hírek mellett a Mobilkom tervezi filmbemutatók, időjárás előrejelzések és élő kamerás közlekedési információk sugárzását is. A szolgáltatás díjazása videoclipenként 50 centtől kezdődik majd.

A videotelefon szolgáltatás percenként 50 centbe kerül majd. Az elsőként piacra kerülő Siemens készülék azonban még nem támogatja majd ezt a szolgáltatást.

Az UMTS rendszerű telefonkészülék működik a hagyományos GSM rendszerben is, a két rendszer közötti cellaváltáskor azonban egyelőre még megszakad a beszélgetési kapcsolat. A Mobilkom Austria bevallása szerint a rendszer még számos gyermekbetegséggel küzd, de éppen ezeknek gyorsabb a kiküszöbölése miatt nyitották meg az előfizetők előtt.

A Mobilkom 2002 végéig 72 millió eurót fektetett az UMTS hálózat kiépítésébe. Ehhez az összeghez hamarosan egy három számjegyes milliós tétel adódik hozzá. A hálózat jelenleg 54 városban, azaz minden 10 ezres lélekszámot meghaladó osztrák településen elérhető. A legközelebbi bővítési fázis a hatezer főt meghaladó lélekszámú településeket öleli fel. A lakosság 42%-os lefedettsége ezáltal 50% fölé emelkedik majd.

Salzburg az egyetlen nagyváros ahol nem építik ki a rendszert, mivel ott a helyi szabályozás szerint az adóállomások teljesítménye nem lépheti túl az egy milliwattot. Az UMTS szolgáltatás ilyen feltételek mellett nem valósítható meg.

Kulcsszavak: Mobilkom UMTS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14