Toshiba: Olcsó kék lézeres DVD technológia

Tóth Kristóf, 2003. május 10. 13:09
A japán Toshiba hamarosan bemutatja azt az AOD (Advanced Optical Disc) elnevezésű technológiát, amely egyoldalas DVD lemezek esetében is 36 GBájtos kapacitást ígér, és jóval olcsóbb a rivális megoldásoknál.

Az Advanced Optical Disc (AOD - Továbbfejlesztett Optikai Lemez) technológia egy újraírható DVD formátum, amely kihasználja a kék színű lézerek által nyújtott nagyobb adatsűrűség előnyeit, ugyanakkor jóval olcsóbb és praktikusabb, mint a rivális kék lézeres megoldások.


Az új technológiát a Toshiba a szintén japán NEC-vel közösen fejleszti. A megoldás a kanadai Optical Storage 2003 konferencián kerül bejelentésre a jövő héten. Az újraírható AOD lemezek pontosan akkorák, mint egy CD, vagy DVD lemez, és 36 GBájt adat tárolására alkalmasak egy oldalon, azon belül pedig két rétegen. Elérhetőek lesznek azonban kisebb kapacitású, 20 GBájtos lemezek is, egy adathordozó réteggel. A technológia emellett két, csak olvasható lemezformátumot is támogat 15, illetve 30 GBájt tárolókapacitással.


A jelenlegi DVD lemezek egyoldalas, egyrétegű kialakítás esetén 4,7 GBájt adatot képesek eltárolni.


Az AOD formátumot a Toshiba és az NEC a közelmúltban a DVD Fórum elé terjesztette, mint a DVD technológia lehetséges utódját. A megoldás a Blu-ray elnevezésű technológiával verseng, amely szintén kék lézerre épül, és kilenc társaság, név szerint a Sony, a Hitachi, az LG Electronics, a Matsushita Electric Industrial (Panasonic), a Philips Electronics, a Pioneer Electronics, a Samsung Electronics, a Sharp, és a Thomson Multimedia támogatja.


Mindkét technológia a jelenleg alkalmazott vörösnél rövidebb hullámhosszú kék lézerre alapozza a tárolókapacitás növelését, amely lehetővé teszi, hogy az író/olvasó fej kisebb lemezterületekre fókuszáljon, és így az adatbitek közelebb kerülhessenek egymáshoz.


A Sony áprilisban kiadta az első Blu-ray készüléket, amely egyelőre azonban csak Japánban kapható, ára pedig igen borsos, mintegy 3800 dollár.


Az AOD megjelenése egyelőre azonban még várat magára. A formátum véglegesítését a DVD Fórum az év második felére várja, az első készülék prototípusok pedig 2004-ben jelenhetnek meg, közölte Junko Furuta, a Toshiba egyik szóvivője. A piaci megjelenés pontos ideje a kereslettől is függ majd.


A szóvivő szerint az AOD egyik előnye, hogy jóval olcsóbb megoldást kínál, mint a rivális megoldások. A technológia ugyanis nem igényli a lemezt védő cartridge-ek alkalmazását, amelyek - például a Blu-ray esetében - bonyolulttá teszik a meghajtó mechanikáját, és a lemez árát is jelentősen növelik.

Kulcsszavak: NEC Toshiba DVD

Process Solutions: Mit várnak el a gazdasági vezetők és a cégvezetők a könyvelési szolgáltatójuktól?

A technológiai fejlődés és az üzleti környezet változásaival párhuzamosan a cégvezetők, vállalati döntéshozók elvárásai is folyamatosan változnak. Nemcsak a törvényi megfeleltetéssel kapcsolatos kötelezettségek betartását várják el könyvelőiktől, hanem stratégiai partnerséget és technológiai innovációt is.

2024. május 8. 19:41

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Telefonunk tárhelye kihat készülékünk működésére

A technológia fejlődésével egyre nagyobb jelentősége van az okostelefonok tárhelyének. Az egyre jobb minőségű képek és videók, a komplex alkalmazások és az MI megoldások mind egyre inkább csak igénylik a tárhelyet. Ugyan a HONOR eszközei kifejezetten magas tárhellyel érkeznek, mi magunk is tehetünk azért, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőlük.

2024. május 8. 17:26

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

Okoseszközök széles skálájával bővült a Huawei termékportfóliója

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 15:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36