Az NEC a PDA-kat és a mininotebookokat keresztezi egymással

Tóth Kristóf, 2003. május 11. 09:20
[smallimage 1 left]Az NEC várhatóan még ebben a hónapban megkezdi annak a MobilePro 900 típusjelzésű újdonságának a forgalmazását, mely eszköz leginkább a mininotebookokhoz hasonlítható, azonban számos kéziszámítógépes technológiával is fel van vértezve.
Az NEC a MobilePro 900 esetében nem titkoltan ötvözni kívánja a notebookok, valamint a kéziszámítógépek előnyeit, a szakma pedig érdeklődve várja, hogy ebből vajon mi fog kisülni. Az érdekes újdonságot a gyártó egyébként elsősorban olyan felhasználóknak szánja, akik munkájuk során sokat tartozkódnak irodájukon kívül, illetve az NEC azt reméli, hogy a MobilePro 900 az egészségügyben is tökéletesen helyt fog állni.

A MobilePro 900-ban egy a kéziszámítógépekben használatos, rendkívül alacsony fogyasztású és hőtermelésű processzort találhatunk, ily módon az eszköz egyetlen feltöltéssel akár 8 órán keresztül is képes folyamatosan üzemelni, amennyiben pedig vezeték nélküli Wi-Fi hálózatra van csatlakoztatva, használati ideje körülbelül 5 órára csökken. Az újdonság integrált billentyűzete révén leginkább a mini notebookokhoz hasonlatos, csakúgy, mint 8,1 colos képátlóval rendelkező folyadékkristályos kijelzője révén, mely kijelző jelentősen nagyobb, mint a hagyományos kéziszámítógépek kijelzői. Említésre méltó, hogy a MobilePro 900 tömege alig több mint 0,8 kilogramm.

Az NEC a közelmúltban már több olyan újfajta digitális eszközt is megpróbált bevezetni a piacra, melyek több hagyományos eszköz közös vonásával rendelkeztek, azonban ezen öszvér megoldások közül szinte egy sem lett sikertermék. Szakértők szerint azonban a gyártóknak mostanság egyre inkább érdemes merőben új megoldásokkal kísérletezniük, ugyanis a vásárlók egyre nyitottabbak ezen újdonságok iránt. Jó példa erre a Tablet PC, mely kézírás-felismerési technológiákkal ellátott új generációs hordozható számítógép rövid időn belül relatíve nagy karriert futott be, noha korábban sokan úgy vélekedtek, hogy a túlontúl drága Tablet PC-k nem lesznek túl sikeresek.

A hamarosan a kereskedelmi forgalomban is felbukkanó NEC MobilePro 900 egyébként Windows CE operációs rendszerrel van ellátva, és a kéziszámítógépekhez hasonlóan nincs benne merevlemez, ami persze fontos szerepet játszik abban, hogy az eszköz nagyon alacsony fogyasztással rendelkezik. A 400 MHz-es frekvenciájú Intel XScale processzorral, valamint 128 MB memóriával szerelt különleges szerkezet ára várhatóan 900 dollár lesz.
Kulcsszavak: NEC újdonság pda

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55