WiFi-engedélyezés Olaszországban

Kollár Csaba, 2003. május 30. 13:04
Az olasz kormány végérvényesen elindította azt a törvényhozási folyamatot, amely lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók kereskedelmi W-LAN szolgáltatásokat is nyújtsanak.
Olaszország kommunikációs minisztere, Maurizio Gasparri egy olyan dekrétumot írt alá, ami lehetővé teszi, hogy a nyilvános hozzáférésű WiFi szolgáltatások a 2,4 GHz-es, illetve az 5 GHz-es frekvenciatartományokban egyaránt működjenek. Eddig a szolgáltatók munkáját megannyi korlátozás nehezítette, leginkább az, hogy elsősorban a belső, privát W-LAN szolgáltatásokat "preferáltatták" velük, ami a gyakorlatban kicsi, és döntően kísérleti hálózatok kiépítését jelentette.

Olaszország azon kevés nyugat-európai országok egyike, amelyiknek nincs kidolgozott jogi kerete arra, hogy kellőképpen szabályozzák a nyilvános hozzáférésű vezeték nélküli szolgáltatásokat. Az új törvény erre a megoldásra keres problémát. A téma aktualitását az is jelzi, hogy a kommunikációs miniszter minden erőt és kapcsolatot megmozgat a törvény szövegének minél hamarabbi elfogadása érdekében. Az elképzelés szerint a szolgáltatóknak nem kell licencjogokat venniük, de konkrét megvalósítható tervvel/tervekkel kell előállniuk a nyilvános hozzáférésű szolgáltatásokat illetően.

Gasparri miniszter nyilatkozatában kihangsúlyozta, hogy "a szabályozást már ma jóváhagyták, ami optimizmussal tölt el, mivel elérhető közelségbe hozta az internet elérésének lehetőségét Olaszországban WiFi környezetben is. Az az erős technológiai potenciál, amit a W-LAN adhat nem csak a szűk technikai/technológiai környezet, de az egész ország számára is megannyi előnnyel és megannyi új lehetőséggel szolgálhat."

Az ország legnagyobb szolgáltatója, a Telecom Italia már december óta teszteli a WiFi technológiát, és nemrég bejelentette, hogy a tesztek elkészültével bármikor képes a kereskedelmi szolgáltatások elindítására, amint a szükséges jogi háttér rendelkezésére áll.
Kulcsszavak: Wi-Fi Telecom Italia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36