Az első digitális fényképezőgép 4/3-os szabványra

OLYMPUS E-1 az Olympus új tükörreflexes digitális (DSL-R) fényképezőgépe

forrás Prim Online, 2003. június 24. 22:42
[smallimage 1 left]A japán Olympus Amszterdamban bemutatta új tükörreflexes digitális fényképezőgépét. Az OLYMPUS E-1 az első olyan cserélhető objektíves fényképezőgép, melynek működése az úgynevezett 4/3-os szabványra (Four Thirds Standard) alapul.
A szabvány megalkotásával az Olympus és az Eastman Kodak lehetővé tették a professzionális, cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek objektívjeinek a filmes gépektől elkülönülő fejlesztését, és a digitális technológiának leginkább megfelelő objektívek gyártását. A szabvány alkalmazása az objektívek méretének radikális csökkentését is eredményezi. A szabványhoz csatlakozott gyártók, mint például az Olympus, Kodak és a Fuji Film által kifejlesztett objektívek a jövőben szabadon kombinálhatók lesznek ezen cégek, illetve a későbbiekben más gyártók által készített 4/3-os fényképezőgépeivel.

A fényképezőgép

Az új OLYMPUS E-1 5 megapixeles 4/3 típusú Full Frame Transfer CCD érzékelővel rendelkezik. A fényképezőgéphez az Olympus négy különböző ZUIKO Digital digitális objektívet fejlesztett ki. Egy a 35mm-es rendszerben 600 mm-es gyújtótávolságú teleobjektívet, melynek fényereje F2,8, egy 28-108mm-es (4-szeres) zoomobjektívet F2,8-F3,5-es fényerővel, egy 100 mm-es makrót F2.0-as fényerővel, egy 100-400 mm-es zoomobjektívet F2.8/F3.5-os fényerővel, valamint egy 21-44mm-es zoomobjektívet F2.8-F3.5-os fényerővel.

A lencse cserélésekor keletkező szennyeződések eltávolításáról a Supersonic Wave Filter rendszer gondoskodik. A nagy sebességű 3-pontos TTL autófókusz rendszer 0 és 19EV között működik. Az AF zónákat manuálisan és automata módban is ki lehet választani.

Spot, elektronikus spot, illetve középhangsúlyos fénymérésre van lehetőseg. A P/A/S/M módok szinten használhatóak. Az automata fényérzékenység 100 ISO-tól 400 ISO-ig állítható be, míg a manuális szabályozás ISO 100/200/400/800-tol ISO 1600/3200-ig terjeszthető ki. A fehéregyensúlyt a teljesen automata rendszerrel, illetve manuális módon is be lehet állítani. A gépen ezenkívül 12 típusú előre bealított fehéregyensúly tálalható.

A manuális expozíció mellett az automata, zársebesség-előválasztás, rekesz-előválasztás is megtalálható, utóbbiak +-5 fényetekkel, 1, ˝, 1/3-as fényértékű lépésekben korrigálhatóak. A zársebesség 1/4000-60s között változhat.

A fényképezőgép TTL autoFP, TTL auto, automata vagy manuális vakuval működik. A vaku többféle üzemmódra is állítható: vörösszem-hatás csökkentésre, alacsony zársebességre, második redőnyre, derítő vakuzásra.

Az OLYMPUS E-1 által készített képeket Compact Flash (Type I and II) kártyára, vagy MicroDrivera menti a fényképezőgép. A kapcsolatot a számítógéphez USB2.0 és IEEE1394 interfészek biztosítják. A fényképezőgép súlya a gép magnézium ötvözetű váza ellenére csak 660g, szerkezete fröccsenésálló, méretei pedig a követezőek: 141 x 104 x 81 mm (W x H x D) A fényképezőgép energiaellátásáról az újratölthető Li-ion BLM-1 BLL-1 akkumulátor gondoskodik. A fényképezőgép várhatóan ősszel kerül a boltokba, a váz ára pedig körülbelül 2000 euró lesz (vám és ÁFA nélkül).
Kulcsszavak: Olympus kamera

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Keveset tudnak a magyarok az internetes tér veszélyeiről

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 16:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50