Cesky Telecom: 850 millió eurós hitel az Eurotel teljes megszerzéséhez

MTI Sajtóadatbank, 2003. július 2. 10:48
A cseh Cesky Telecom 850 eurós hitelt akar felvenni mobilcége, az 51 százalékban már birtokolt Eurotel teljes megszerzéséhez. A régóta viták kereszttüzében álló ügylet Közép-Európában az idén a legnagyobb felvásárlás lenne.
Banki források szerint a Cesky Telecom javaslatokat kért különböző változatokra, köztük egy olyan hitelre is, amelyet kötvényként újrafinanszíroznának a nemzetközi piacokon. A bankoknak ajánlataikat a hitel megszervezésére július 7-ig kell benyújtaniuk. A múlt héten a Cesky elnöke azt közölte, hogy a cég 4-5 éves lejáratú hitelt szeretne.

A Cesky Telecom a Standard and Poor,s-nál A-, a Moody,s-nál Baa1 minősítésű. Ezek a besorolások a cég számára olcsóbb hiteleket biztosítanak, mint a rosszabb, spekulatív fokozat, a BB+, illetve ez alatti besorolások. A Cesky Telecom június elején állapodott meg részvényes társaival, az AT and T Wireless és a Verizon Communications céggel, hogy megveszi tőlük a cseh Eurotel mobilszolgáltatóban lévő 49 százalékos részesedésüket. A Cesky Telecom 51 százalékot birtokol az Eurotelben, de nincs szavazati joga. A többi 49 százalékon eddig egyenlő arányban osztozott az amerikai Verizon Communications Atlantic West konzorcium és az AT and T Wireless.

Az Eurotel a vezető cseh mobilszolgáltató, 3,95 millió ügyféllel, egyike a legnyereségesebb távközlési cégeknek az EU belépő országok távközlési vállalatai közül. Tavaly az Eurotel 28,8 milliárd koronás bevételt és 6,27 milliárdos tiszta nyereséget ért el.

A Cesky Telecom kedd délután három óra körül 280,10 cseh korona volt a prágai értéktőzsdén, 0,95 százalékkal olcsóbb a hétfői zárónál.

Elkészült az egyedülálló hazai AI-kutatás

A mesterséges intelligencia térnyerése egyaránt kelt izgalmat és aggodalmat a cégvezetők körében. Vajon mekkora tudással rendelkeznek a mindent elsöprő technológiával kapcsolatban? Elkészült Magyarország átfogó AI&Leadership kutatása, hogy hiteles- és valós képet kapjanak egymásról is a vállalatirányítók.

2024. május 2. 11:36

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel és a CETIN

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.

2024. május 2. 09:55

A SteelSeries egy új színárnyalattal bővíti a díjnyertes Nova Pro Wireless headsetet

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 09:35

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

Így lesz egy közösségi ötletből a Cápákat is vonzó innováció

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 16:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14