A Dell is nagy teljesítményű klasztert épít

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 5. 10:33
Az IBM és NEC cégek elmúlt heti közleményét követően a Dell Inc. is bejelentette, hogy egy nagy teljesítményű klaszter építésébe kezdett. A rendszer, ha elkészül, a világ harmadik leggyorsabb szuperszámítógépe lesz.
Az IBM Opteron alapú szuperszámítógépét az NEC az elmúlt héten már letaszította a képzeletbeli dobogóról, a Dell pedig most mindkét előbbi gyártóénál nagyobb teljesítményű klaszter építéséről számolt be.

A Dell Computer nevet a közelmúltban Dell Inc.-re felváltó austini (Texas) székhelyű társaság sajtóközleményben jelentette be annak az 1280 szerverből álló szuperszámítógépnek az építését, amelyet az Illinois-i Egyetem rendelt meg a National Center for Supercomputing Applications (NCSA) kutatóközpont számára.

A rendszer Dell PowerEdge 1750 szerverekből fog állni, amelyek egyenként két darab 3,06 GHz-es Intel Xeon processzort tartalmaznak. A szuperszámítógép összteljesítménye 17,7 teraflops (billió művelet másodpercenként) lesz, amely a Dell közleménye szerint "elegendő lesz, hogy a rendszer a harmadik helyre kerüljön a világ leggyorsabb számítógépeinek 500-as listáján".

Az IBM által a múlt héten bejelentett rendszer AMD Opteron, illetve Intel Xeon processzort tartalmazó szerverekből épül majd fel, és 11,2 teraflops teljesítményre lesz képes. Az IBM új szuperszámítógépe összesen 2636 processzort fog tartalmazni, amíg a Dell rendszer 2560 processzorra épül majd.

Az NCSA szerint a központ az új Dell szuperszámítógépet többek között az evolúció tanulmányozására, az univerzum méretének és struktúrájának meghatározására, és a Nap életciklus elméleteinek elemzésére fogja használni.
Kulcsszavak: Dell szuperszámítógép

Az állkapocs mozgását és a környezeti zajszintet is elemzi az LG új fülhallgatója

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb TONE Free fülhallgatóját, amelyet a lenyűgöző hangzás jegyében terveztek. Az új T90S modellt grafén, azaz egyetlen atom vastagságú grafitréteg felhasználásával alkották meg, amellyel az eszköz a korábbinál kényelmesebb illeszkedést kínál. 

2024. június 2. 13:46

Reprezentatív véleménykutatás készült a mobiltárca alkalmazásokkal kapcsolatos felhasználói szokásokról

Az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) újabb országos reprezentatív közvélemény-kutatást készíttetett: az Egyesület ezúttal a „Mobiltárca megoldások a felhasználók szemével – reprezentatív kutatás a mobiltárca (wallet) alkalmazásokkal kapcsolatos felhasználói szokásokról és attitűdről” témában végezte el a kétfázisú felméréseit.

2024. június 2. 11:53

Látványos felületen böngészhetjük 5000 egyetem kutatási teljesítményét

Mit, hol, kikkel együttdolgozva kutatnak leginkább egy egyetem munkatársai? – Oxfordtól Tokióig a Corvinus Rankless nevű online felülete látványosan összegzi a világ felsőoktatásának kutatási teljesítményét, kapcsolódási pontjait. Szűrhetünk földrajzi, tudományterületi szempontokra, de szakmai folyóiratokra is.

2024. június 2. 10:11

Az LG bemutatta grafénnel készült TONE Free fülhallgatóját

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb TONE Free fülhallgatóját, amelyet a lenyűgöző hangzás jegyében terveztek. Az új T90S modellt grafén, azaz egyetlen atom vastagságú grafitréteg felhasználásával alkották meg, amellyel az eszköz a korábbinál kényelmesebb illeszkedést kínál. 

2024. június 2. 09:33

Öt elnökségi tag mandátumáról döntött éves közgyűlésén az IVSZ

Az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége az idei, 2024. május 30-án tartott éves közgyűlésén öt elnökségi tag mandátumáról döntött, köztük a transzformációért felelős alelnöki tisztségről és a mikro, a kkv, a multi, valamint a nagyvállalati tagozatok elnökeiről. Négy elnökségi tag mandátumát meghosszabbították, míg a nagyvállalati tagozat új vezetőjének az újonnan belépő Magyar Posta Zrt. informatikai főigazgatóját, Leveleki Zsoltot választották meg.

2024. június 1. 15:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52