Synergon: Javuló adózás utáni eredmény, erős EBITDA

Kovács Attila, 2003. augusztus 12. 14:43
A Synergon csoport 2003. I félévében növekvő, 30%-os szolgáltatás-tartalmat és 24%-os fedezetszintet (+2% pont) teljesített. 9%-kal javuló adózás után eredménnyel – a továbbra is visszafogott piaci körülmények között - 8.856 millió forint (-4%) árbevételt ért el. A cégcsoport fordulónapi készletállománya az előző évi hasonló időszakához képest 41%-kal csökkent, ez összefüggésben van a szolgáltatási árbevétel részarányának emelkedésével, amely a stratégiai célok megvalósítása irányába mutat.
Áttekintő értékelés

A csoport teljesítményét pozitív irányban befolyásolták az erős első negyedévi eredmények, a Synergon javuló eredményessége, mely a leányvállalatok gyengébb eredményszámait ellensúlyozza a második negyedévre vonatkozóan. A cégcsoport negatív előjelű adózás utáni eredménye ellenére az Ebitda mutató továbbra is magas, 265 millió forint, amely a közel 2 milliárd forint pénzeszközállománnyal együtt továbbra is biztosítja az iparági átlagnál stabilabb pénzügyi hátteret.

A stagnáló általános piaci környezet ellenére a Synergon Rt. minden eredményességi mutatója javult az előző év azonos időszakához képest, míg a cégcsoport többi tagja gyengébb negyedévet tudhat maga mögött. Magyarországon a teljesítményt meghatározta több, magas fedezet, illetve szolgáltatástartalmú projekt teljesítése és lezárása. A régióra továbbra is jellemző, hogy kevés új projekt indul, számos időbelileg tolódik, amely most leginkább a külföldi leányvállatoknál éreztette hatását. E fenti piaci jellemzők továbbra sem mutatnak egyértelmű tendenciát a piac dinamikáját illetően. A félévi kiegyenlített teljesítményt a Synergon csoport regionális diverzifikációjának, széles portfóliójának és az ebből adódó stabil alapokon nyugvó, biztos működésnek köszönheti.

A Synergon menedzsmentje teljesítményének fokozását a nettó nyereség növelése mellett a fedezeti arány javulásán keresztül látja megvalósulni. E törekvésének teljesítését, illetve a keresleti piac átalakulását – szolgáltatások iránti igényének növekedését – mutatja, hogy a fedezeti arány 2001-ben elért 19%-ról indulva folyamatosan növekedett, elérve 24%-ot 2003. év I. félévi időszakát tekintve, erőteljes módon javítva tevékenységének hatékonyságát is.

A Synergon Rt. minden mutatója meghatározóan javult 2002 első hat hónapjához képest, adózás utáni eredménye is pozitív lett. Eredményességi mutatóinak javítása alapján elmondható, hogy a korábban megkezdett szervezeti struktúra átalakítás lezárult, éppen ezért egy gyengébb potenciállal rendelkező piachoz is képes rugalmasan alkalmazkodni. A leányvállalatok teljesítménye az első negyedévhez képest javult az iparági szezonalitásnak ellentmondva, ez alól kivételt képez az Infinity, melynek teljesítménye követi a szezonális trendet. Árbevétel kiesésük elsősorban az alacsonyabb fedezettartalmú eszköz-értékesítés kapcsán jelentkezik, ezáltal – a magasabb szolgáltatásarány ellenére – ez cégcsoportosan stagnáló árbevételt eredményezett.

Az időszak pénzügyi értékelése

A Synergon Informatika Rt., beleértve a konszolidálási körbe tartozó leányvállalatokat is, 2003-as év első hat hónapjában 8.856 millió forint árbevételt ért el, ami a bázisidőszak 9.203 millió forintos árbevételéhez képest forint alapon számolva 4%-os csökkenést jelent. A cégcsoporton belül 5% növekedést ért el a Synergon, míg a többi leányvállalat eredménye csökkenést mutatott az I. félév tekintetében.

A Synergon csoport értékesítésének szektorális bontásában a telekommunikációs szektor 12%-kal, a pénzügyi szektor 11%-kal, az iparvállalatok és a közmű, közlekedés szektor 26%-kal, és az állami szektor 29%-kal képviseltették magukat az időszak során. Az egyéb, szektorba nem sorolt értékesítés 22%-ot tett ki. A korábbi évekhez viszonyítva az állami szektor részesedése nőtt, melyet elsősorban a telekommunikációs szektor elhúzódó válsága és a beruházási kedvük csökkenése következtében átstrukturálódott ügyfél-portfólió okoz.

A 2003-as év első félévében az értékesítés szolgáltatástartalma elérte a 30%-ot, szemben a 2002-es év hasonló időszakában elért 29%-hoz képest. A növekedést egyrészt a Synergon második negyedéves 43%-ot elérő szolgáltatás részaránya, másrész az Infinity és a Span árbevétel-összetételében tapasztalható változás magyarázza (a vállalatok adatainál részletezve).

Az értékesítési költségek 6%-kal csökkentek a 2002-es (7.187 mFt) és 2003-as (6.769 mFt) évek első féléveinek összehasonlításában, azaz a cégcsoport sikeresen tartotta az árbevétel-változás szintje alatt ezt a költségcsoportot. Az értékesítési költségek az árbevétel 76%-ára csökkentek a 2002-es időszak 78%-os arányához képest.

A nettó fedezet a 2003-as év első félévében 2.088 millió forintot tett ki, míg 2002 hasonló időszakában 2.016 millió forintot mutatott, ami 4%-os javulást jelent. A nettó fedezetet a cégcsoport sikeresen növelte az árbevétel-csökkenés ellenére is, amit a szolgáltatások növekvő aránya eredményezett. A nettó fedezethányad emelésére irányuló törekvések eredményeként a 2003-as év első hat hónapjára sikerült 24%-ra fejleszteni ezt a mutatót, a 2002-es első félévi 22%-ról.

A 2003-as év első hat hónapjában megnövekedett működési költséghányad meghaladta a nettó fedezethányad értékét, ami azt jelenti, hogy a cégcsoport operatív szinten veszteségesen működött az időszakban. Az üzemi veszteség növekedésének mértéke a 2002-es év első hat hónapjában elért szinthez képest 33 millió Ft. Ennek ellenére az – amortizációval csökkentett eredményt mutató –Ebitda továbbra is magas, 265 millió forint, amely jó cash-flow termelőképességről tanúskodik.

A pénzügyi műveletek nettó eredménye a 2002-es év első hat hónapjában elért 63 millió forint után 2003 hasonló időszakában 31 millió forintot mutatott.

A Synergon 9%-os javulást ért el a csoport szintű adózás utáni eredményében. Az adózott eredmény 2003 első félévében –85 millió forint lett a 2002 első hat hónapjában elért 93 millió forintos adózott veszteséghez képest.

Tervek a második félévre

Az augusztus 12-én az első féléves pénzügyi eredményekről tartott sajtótájékoztatón Száray Lóránt vezérigazgató és Molnár Zsolt kommunikációs igazgató a Synergon idei további terveiről is szóltak. A cég legkorábban a negyedik negyedévre várja az EU-csatlakozásunkból fakadó feladatok nyomán jelentkező megbízásokat, illetve akkorra érnek be azok az államigazgatási projektek, amelyekben a Synergon sikeresen vehet majd részt. A már most 30% felett lévő szolgáltatás-tartalmat tovább szeretnék növelni, és ezt főként az infrastrukturális tevékenységhez kapcsolódóan kívánják elérni. A második félévben további (szlovén, szlovák, és akár hazai) akvizícókat szeretnének tető alá hozni. A terv nyereséges 2003-as évről szól, ehhez a meglévő piacokon a részesedés növelését tűzték ki célul. A hatékonyság további javítása is a cég zászlóján van, reményük szerint pénzügyileg egy gyengébb harmadik és egy erős negyedik negyedév áll előttük.

Továbbra is nagyjából egyenlő arányban lehet a bevételekben három ágazat: a kicsivel többet profitáló hálózati kommunikáció (beleértve az egyre erősödő) tanácsadást is, valamint a szoftver-, illetve a hardver-támogatás.

A Synergon többek között a most folyó parlamenti eLearning projektjétől, később eszközbeszerzéssel és a mögötti támogatással körülírható államigazgatási projektekben (IHM, Sulinet stb.) való sikeres részvételétől is reméli, hogy itthon sikeres évet zárhat. Ehhez a cég mindenképpen erősíteni kívánja a banki, biztosító szektorbeli árbevételt, amely az első félévben a teljes árbevételnek csak 11%-át érte el.

Kulcsszavak: Synergon +céginfo

Még mindig rengeteg ügyfél bankol ezzel a világelső, de drága magyar találmánnyal

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.

2024. május 19. 12:34

Újabb régiós szolgáltató központot hoz Budapestre a Schneider Electric

Budapesten hozza létre új, Europe Services Hub elnevezésű szolgáltató központját a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat. A tervek szerint 2025-re 100 fősre bővülő csapat az európai országokban dolgozó helyi stábokkal együttműködve az egész kontinenst lefedi majd a magyar fővárosból.

2024. május 19. 10:26

Rename Master 3.18

Sok fájl átnevezése eléggé fárasztó munka, ezért is nagy segítség ez az ingyenesen használható, remekül testre szabható szoftver, amely nagy mennyiségű állományok csoportos és gyors átnevezésére használható.

2024. május 18. 17:27

Password Cracker 4.8.2.567

Elfeledett jelszavaink visszaszerzésében nyújt hathatós segítséget ez az apró és nagyon egyszerűen használható alkalmazás. Csupán a csillagokkal, vagy más karakterekkel kitöltött jelszómező fölé kell húzni az egerünket, és máris láthatjuk az eredményt.

2024. május 18. 17:24

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59