Újra növekedési pályán a merevlemezipar

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 17. 21:22
A merevlemezipar képviselői az elmúlt 2 - 3 év visszesése után 2003 első felében ismét növekvő bevételeket regisztrálhattak, közölte az iSupply piackutató cég.
Az iSupply piackutató cég előjelzése szerint a 2003-as év ismét bevételnövekedést fog eredményezni a merevlemezes meghajtók gyártói számára. A társaság elemzői 2007-ig átlagosan évi 3,5 százalékos növekedést várnak az optikai meghajtók üzletágával kibővített szegmensben.

Bár az eladott meghajtók száma az optikai-, és a merevlemezes meghajtók szegmensében is dinamikusan nő, a készülékek átlagos kereskedelmi ára gyorsan csökken. Ennek oka a merevlemezes meghajtók esetében elsősorban az olcsóbb készülékek szórakoztatóelektronikai eszközökben való nagyszámú megjelenése, az optikai változatok esetében pedig a piacra újonnan belépő, tajvani és kínai riválisok által gerjesztett kiélezett konkurenciaharc.

2000-ben és 2001-ben 18, illetve 9 százalékkal csökkent a merevlemezgyártók összbevétele, miközben a meghajtók átlagos ára 15, illetve 18 százalékot zuhant. Bár a merevlemez-eladások az idei évben várhatóan már növekedni fognak, az iSupply szerint a meghajtók átlagos ára 2003-ban is csökken, igaz az elmúlt években tapasztalt ütemnél kisebb mértékben, mintegy 3,9 százalékkal.

A piackutató cég szerint egyelőre lassan terjednek az olyan új technológiák, mint például a Serial ATA interfész. Bár a legtöbb új chipkészlet már rendelkezik Serial ATA támogatással, az idei évben leszállított meghajtók alig 10 százaléka fog az új technológiára épülni. Ennek oka elsősorban abban rejlik, hogy az új interfész alkalmazása nem eredményez olyan teljesítménynövekedést, amiért megérné a drágább meghajtókat választani.

Az iSupply szerint a Serial ATA 2005-re veheti át a főszerepet a merevlemezpiacon.
Kulcsszavak: winchester trend

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

A SteelSeries bővíti a gaming életmódhoz tervezett Arctis Nova headset termékcsaládot

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 15:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38