Új szuperszámítógép készül Kínában

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 3. 09:20
Kína közismerten nagyon komoly szuperszámítógépes tervekkel rendelkezik, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy az ázsiai ország egyik vezető szervergyártó vállalata már a jövő év elején üzembe kíván helyezni egy másodpercenként több mint 10 billió lebegőpontos számítás végrehajtására képes nagy teljesítményű új számítógépes rendszert.
A Dawning Information Industry Corporation vezetői az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy amennyiben a fejlesztési munkálatok továbbra is a legnagyobb rendben fognak zajlani, akkor vélhetően semmi akadálya sem lesz annak, hogy a vadonatúj szuperszámítógépet 2004 márciusában, vagyis alig tizenegy hónappal a projekt indulása után működésbe hozzák. Projektünk sikere bizonyítékot szolgáltat majd arra, hogy Kína képes meghatározó szerepet játszani a szuperszámítógépek piacán - nyilatkozta Ren Jinghe, a vállalat marketing igazgatója.

A Dawning Information Industry Corporationt 1995-ben három kormányzati kutatási központ hozta létre, így például az alapítók között található a Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Számítástechnikai Technológiai Központ is. A vállalat elsősorban különböző technológiai kutatási és fejlesztési tevékenységekkel foglalkozik. Tudni lehet, hogy az említett szuperszámítógépes projekten a Dawning Information Industry Corporation több mint száz alkalmazottja dolgozik, akiknek munkáját számos egyéb kormányzati intézet munkatársa segíti. A projekt végeredménye az a Dawning 4000A típusjelzésű, szerver számítógépekből álló klaszter lesz, mely több mint kétezer darab, x86-64 architektúrájú AMD Opteron processzorból, illetve 2256 TB memóriából fog állni. A kutatók úgy vélekednek, hogy a mintegy ötven négyzetméternyi alapterületű szuperszámítógép 10 Tflops körüli számítási teljesítménnyel fog rendelkezni, így minden esélye meg lesz arra, hogy bekerüljön a világ tíz leggyorsabb számítógépe közé.

Kína az utóbbi időkben több szempontból is a technológiai ipar figyelmének középpontjába került, hiszen elég csak arról említést tennünk, hogy mostanság számos nagyvállalat helyezi át különböző gyártósorait Kínába, ahol jelenleg már általában jobb gyártási körülmények vannak, mint például Tajvanon.

Az Év logisztikai fejlesztése Magyarországon a Prologis – Sziget II park

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 18:03

Hannover Messe 2024: A Bosch fenntartható megoldásokat mutatott be

Az ipari gyártás minden gazdaság motorja, a gyártóknak azonban egy jelentős kihívásra is kell megoldást találniuk: a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélni kell az erőforrásokat. A Bosch, a gyártási és ipari megoldások egyik vezető szállítója, a gyárautomatizáláshoz, a hidrogéngazdasághoz, a digitalizációhoz és a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó megoldások széles portfóliójával segíti az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

2024. május 4. 17:02

Országos kutatás vizsgálta, hogy mi a közös az anyai és vezetői készségekben

Határozottság, konfliktuskezelés, problémamegoldó képesség és empátia: ezek a legfőbb vezetői tulajdonságok, melyek édesanyaként is elengedhetetlenek a magyarok szerint – derült ki a Yettel friss, országos, anyák napja alkalmából készített kutatásából. A mobilszolgáltató a vezetői kompetenciákat vetette össze az anyasághoz szükséges képességekkel, és az is kiderült, hogy tízből nyolc válaszadó szerint a gyereknevelés során tanult készségeket a munkavégzésben is lehet kamatoztatni.

2024. május 4. 16:44

MiTeC System Information X 5.0.0.0

Az otthoni használatra ingyenes MiTeC System Information X részletes információt szolgáltat gépünk hardveres összetevőiről (CPU, memória, alaplap, operációs rendszer, videokártya, monitor, tárolóeszközök, hálózati kártya, nyomtatók, USB portok). Beszámolót készít az összes megjelenített adatról.

2024. május 4. 15:43

Újabb rangos szakmai díjat nyert a Prologis!

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 15:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55