"Xbox a telefonban"

Tóth Kristóf, 2003. szeptember 18. 08:46

Az Intel egy olyan új XScale chip kiadását tervezi a jövő évben, amely az Xbox és PlayStation 2 játékkonzolokhoz elérhetőkhöz hasonló minőségű játékok futtatását teszi lehetővé a mobileszközökön.
A Bulverade kódnevű processzor az első olyan XScale chip lesz, amely tartalmazni fogja az MMX multimédia utasításkészletet, amelyet az Intel vezetett be a Pentium MMX processzorokkal még a '90-es években.

- Az új chip a 21. századba repíti a mobil játékélményt - mondta Kyle Fox, az XScale megoldások termékmenedzsere hozzátéve, hogy a Bulverade drámai javulást hoz a két- és háromdimenziós grafikában, valamint a hangeffektusok minőségében.

Az új XScale chip azonban nem csak az MMX utasításkészletet kölcsönözte a Pentium processzoroktól. A megoldás a SpeedStep elnevezésű energiatakarékossági funkciót is tartalmazza. A Wireless SpeedStep a chip holtidejében a tápfeszültség, és órajel lecsökkentésével mérsékeli a fogyasztást, amely akár 50 százalékos energiamegtakarítást is eredményezhet. A Bulverade ráadásul úgy végzi mindezt, hogy a felhasználó ebből semmit sem érez, hiszen a technológia csak akkor csökkenti a chip teljesítményét, ha arra nincs is, vagy csak részben van szükség.

A Bulverade XScale chip emellett integrált digitális kamerát tartalmaz, és valósidejű digitális videótömörítésre is képes a QuickCapture funkció révén, amely az MPEG-4 videóformátumot alkalmazza. A chip 4 megapixel felbontásra képes állóképek készítése esetén, de 30 fps (képkocka/másodperc) sebességig nagyfelbontású videó rögzítésére is alkalmas.

"Ugyanazt a felbontást, és ugyanazon képességeket fogjuk elérni jövőre egy mobiltelefonnal, mint egy videókamerával" - mondta Ron Smith, az Intel drótnélküli termékekkel foglalkozó menedzsere.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50