Fellendülőben a PC piac

Tóth Kristóf, 2003. október 19. 10:34

A személyi számítógépes eladási mutatók az elmúlt hetekben-hónapokban a
vártnál jobban alakultak, melyet jól szemléltet, hogy az idei esztendő
harmadik negyedévében az előző év hasonló időszakához képest mind az
IDC, mind pedig a Gartner Dataquest piackutató cég adatai szerint
kétszámjegyű növekedés volt tapasztalható a piaci szegmensben.
Az IDC által közölt legfrissebb adatokból kiderül, hogy 2003 harmadik negyedévében világszerte mintegy 38,4 millió darab új PC talált gazdára, vagyis mintegy 15,7 százalékkal több, mint 2002 harmadik negyedévében. A Gartner szerint az elmúlt negyedévben globálisan 42,5 millió darab új személyi számítógépet hoztak forgalomba, ami éves szinten 14,1 százalékos növekedést jelent.

Ez már egymás után a második olyan negyedév volt, melyben kétszámjegyű növekedést regisztráltunk, és elmondható, hogy a második negyedévben megkezdődött fellendülés a harmadik negyedévre még nagyobb lendületet kapott - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Charles Smulders, a Gartner Worldwide Computing Platforms Group alelnöke.

Roger Kay, az IDC Client Computing Group alelnöke elmondta, hogy cége korábban globális szinten mintegy 10 százalékos piaci növekedésre számított, azonban az Egyesült Államokban és Európában olyan jól teljesített a szektor, hogy végül a 10 százalékot jelentősen meghaladó növekedést lehetett tapasztalni. Az említett két régióban egyébként konkrétan 16,1 százalékkal, illetve 17,5 százalékkal növekedett a piac.

A személyi számítógépek világpiacát továbbra is a Dell vezeti, de nincs sokkal lemaradva tőle a második helyezett Hewlett-Packard. Az IDC adatai szerint, míg a Dell mintegy 17,4 százalékos, addig a Hewlett-Packard megközelítőleg 17,1 százalékos piacrésszel rendelkezik. A Gartner által közölt adatok szerint a két vállalat részesedése lényegében megegyezik, ugyanis a Dell az elmúlt negyedévben mindössze 60 ezerrel több PC-t adott el, mint konkurense. A harmadik, negyedik, illetve ötödik helyet egyébként az IBM, a Fujitsu Siemens Computer, illetve a Toshiba tudhatja magáénak.
Kulcsszavak: IDC desktop trend

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

Minden eddiginél több programmal várta az ELTE IK a Lányok Napjára ellátogató középiskolásokat

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 17:21

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50