Kínában limitálnák a WiFi vállalatok számát

Kollár Csaba, 2003. december 12. 23:25
A kínai információs minisztérium bejelentette, hogy komolyan fontolóra vette, hogy maximum tizenegy helyi vállalat számára engedélyezi a jövőben, hogy együttműködjön egy új WiFi szabvány megalkotásában.

Kínai elemzők rámutatnak arra, hogy a nyugati mobilkommunikációval foglalkozó vállalatok minél komolyabb szerepet akarnak vállalni a kínai piacon, és emiatt tudatosan keresik az együttműködés lehetőségeit a helyi vállalatokkal.

A pekingi hivatalnokok a minisztériumi bejelentés gyakorlati megvalósításának részeként megerősítették, hogy már e hónap elejétől minden Kínában gyártott, vagy oda importált Wifi eszköznek támogatnia kell a WAPI (Wired Authentication and Privacy Infrastructure) titkosítási szabványt is.

A Wall Street Journal Asia értesülései szerint a bejelentés elsősorban a külföldi vállalatok számára kedvezőtlen, ugyanakkor érthető, hogy a dinamikusan fejlődő kínai gazdaság számára sokkal fontosabb, hogy helyi vállalatok vegyenek részt az olyan húzóágazatok fejlődésében és fejlesztésében, mint az informatika, vagy a (mobil)kommunikáció.

A WAPI szabvány egyébként csak Kínában ismert és elfogadott. Ennek két előnye van; egyfelől erőteljesen korlátozza a külföldiek Kínába irányuló exportját, másfelől a hazai fejlesztés miatt nem kell fizetni a külföldi vállalatoknak a különböző jogdíjak miatt.
Kulcsszavak: Kína Wi-Fi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14