Olympus kamerák mobiltelefonba

Hûvös Imre, 2004. január 31. 18:29
A fényképezőgépgyártó Olympus bejelentette, hogy megkezdi egy mobiltelefonokba szánt kameramodul tömeggyártását. A cég korábbi szabadalmára alapozott modul kiváló optikai és elektronikus felbontás mellett kis méreteivel tűnik ki.

A cég már egy ideje forgalmazza az Eye-Trek nevű minimonitort, amely annyira kicsi, hogy szemüvegen, fejpánton, stb. viselhető. A kompakt kivitel egy szabadalomnak köszönhető. E szerint a hosszú hengert alkotó lencsetagok helyett a cég által "kompakt, szabad formájú optikai prizmák" végzik a képalkotást, és teszik lehetővé a lapos kivitelt a sugármenet összehajtogatásával.

Az Eye-Trekben egy prizma van, a kameramodulban kettő. A bemutatott 8,5 mm vastag modulban a külvilág képe egy ¼ coll átlójú CCD-re vetül, amelynek 1,3 megapixel a felbontása. Az optikai felbontás 250 vonal/mm a középpontban és 200 vonal/mm a széleken, ami jobb, mint CCD-é. A prototípus optikája F=2,8 relatív fényerejű, a pixel-technológia 2,8 mikronos. Maga az optika műanyagból készül, ami a kisebb súly mellett tömeggyártásra is alkalmasabb, mint az üvegből készült elemek.

Az első kísérleti szériás darabok tavasszal lesznek hozzáférhetők, a tömeggyártás ősszel indul, és havi félmillió darabra fut fel. Az árról annyit mond az Olympus, hogy nem lesz magasabb, mint más cégek hasonló termékei.

Kulcsszavak: Olympus kamera mobiltelefon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50