A Nokia új szoftverével naplószerűen rögzíthetjük életünk eseményeit

Milkovits Gábor, 2004. március 10. 22:45
A Lifeblog-nak elnevezett program lehetőséget nyújt a felhasználóknak arra, hogy a mobiltelefonjaikon rögzített képeket, szövegeket, hangmintákat és a rajtuk lévő összes üzenetet tetszés szerint elrendezhessék és azokat a világhálón közzétegyék.

A szoftver, amely bármely PC-n, illetve leegyszerűsített változatban az új Nokia 6620-as mobiltelefonon is fut majd, automatikusan időrendbe teszi az információkat, amelyeket aztán a felhasználó kedve szerint tovább szerkeszthet és a neten meg is jelentetheti azokat. A rendszeresen frissített internetes naplók, más néven "weblog"-ok igen népszerűek; a különféle témakörökkel foglalkozók mellett sok egyszerűen személyes online naplóként működik. Az újfajta, multifunkciós mobilkészülékek sokrétű információt gyűjthetnek és tárolhatnak tulajdonosuk életéről, mozgóképes, képi, hang-, és szöveges formában. A Lifeblog szoftver a különböző adatok időbeli elrendezésén kívül rögzítésük egyéb körülményeiről árulkodó címkével is ellátja azokat, képes ugyanis például az időpontokon kívül, az igénybe vett adótornyok kódjait azonosítva, a készítés helyének meghatározására is. A program a már létező hasonló szoftverek, például a Picasa és az Apple által kifejlesztett iLife méltó versenytársa lehet a személyi tartalomkezelő alkalmazások piacán.

A Nokia először a hannoveri Cebit-en fogja bemutatni a Lifeblog-ot, kereskedelmi forgalomba pedig várhatóan június végén kerül majd. A nemrég bemutatott 6620-asokon először a mobiltelefonokhoz átszabott program korlátozott hatékonyságú verziója lesz telepítve; a teljes változatot utólag, 30 euróért lehet majd beszerezni. A Lifeblog sajnos a Nokia 60-as sorozatának régebbi készülékein nem lesz használható, mivel a cég időközben lecserélte a mobiljain használt szoftverkapcsolati alkalmazást.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55